Otkriveni dokumenti o tome ko je donirao novac Vuhanu za virus korona

08.10.2021. 11:38
0
IZVOR: jutarnji.list

Isplivali su dokumenti po kojima je američki "EcoHealth Alliance" Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu "East China Normal" donirao 3.1 milion dolara.

Istraživačke novinarke neprofitnog portala "The Intercept" došle su u posjed 528 stranica dokumenata koji dokazuju da je američka zdravstvena agencija "EcoHealth Alliance" od 2014. do 2019., državnim novcem finansirala eksperimentisanja s koronavirusima u laboratorijama Vuhana.

Dokumenti su objavljeni nakon što je "The Intercept" tužio američki Nacionalni zdravstveni institut, koji im je u septembru 2020. odbio dati tražene spise na uvid. "The Intercept" se zatim pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama, te godinu dana kasnije konačno dobio sudski proces.

Dokumenti tako jasno pokazuju kako je "EcoHealath Alliance", svom dugogodišnjem partneru, Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu "East China Normal" donirao ukupno 3.1 miliona američkih dolara, za projekt radnog naziva "Understanding the risk of Bat coronavirus Emergemce".

Tačno 599.000 dolara od toga iznosa namenjeno je bilo identifikaciji i alteraciji koronavirusa kod slepih miševa. To finansiranje je trebalo da se nastavi i nakon 2019., ali ga je Trampova administracija, u jeku pandemije, obustavila 2020.

Čak su i pre pandemije koronavirusa mnogi naučnici bili zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti povezanih s takvim istraživanjima. Na mogući rizik upozorava se i u samim dokumentima "EcoHealth Alliancea" u kojima se kaže:

"Terenski rad uključuje izrazito visok rizik od izloženosti SARS -u ili drugim varijantama koronavirusa. Pogotovo budite oprezni dok radite u pećinama gde se nalaze velike količine slepih miševa i gde vam preti opasnost udisanja prašine iz njihovih fekalija".

Posle objavljivanja ovih dokumenata još više stručnjaka smatra da itekako postoji mogućnost da je kovid 19 mogao da nesrećnim slučajem pobjegne iz laboratorije u Vuhanu, koji se zvanično smatra izvorištem pandemije.

Osim toga u dokumentima ima podataka i o pravljenu novog virusa, a stručnaci koje su novinari kontaktirali smatraju da bi takva istraživanja morala biti zabranjena.

Važno je napomenuti i kako je predsjednik agencije "EcoHealth Alliance" Peter Dazak dokazano pomagao pri organizovanju naučnika da svaku raspravu o mogućem laboratorijskom porjeklu kovida-19, čak i ako je utemeljena na naučnim, ocrtaju kao teoriju zavjere.

Još je više zabrinjavajuće svjedočenje pred kongresom zaštitnog lica američke borbe protiv pandemije kovida 19, Entonija Faučija, koji je izjavio da američki Nacionalni zdravstveni institut nikada nije finansirao istraživanje eksperimenata na Institutu za virusologiju u Vuhanu kojim bi se povećao nivo zaraznosti koronavirusa.

Dokumenti ne utvrđuju je li Fauči, koji je bio na čelu odjeljenja koje je finansiralo institut u Vuhanu bio i službeno nadležan za nadgledanje eksperimenata u Vuhanu, zaista i bio svestan onoga što se u Vuhanu događalo.

Komentari 0
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Cijene nafte u blagom porastu Cijene nafte u blagom porastu
Cijena nafte u padu za više od dolar Cijena nafte u padu za više od dolar
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 50m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 41m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 28m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 54m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 36m
    0