Pale kroz objektiv Mileta Rajića u proteklih 30 godina

22.08.2019. 20:22
0
IZVOR: Katera

Izložbom fotografija autora Mileta Rajića u holu Kulturnog centra Pale večeras su svečano otpočele tradicionalne Gospojinske svečanosti, povodom obilježavanja Dana i krsne slave opštine Pale - Velike Gospojine.

Autor izložbe pod nazivom "Pale nekad i sad", koju čini oko stotinu fotografija Pala u prošlosti i sadašnjosti, Mile Rajić, rekao je novinarima da su izložene fotografije dio njegovog života u posljednjih 50 godina.

"Ideja mi je bila da pokažem, prije svega, šta se na Palama uradilo u proteklih 30 godina, kako su Pale izgledale ranije i kako izgledaju danas", kaže Rajić.

Rajić dodaje da su Pale danas savremeni grad, sa dobro razvijenom infrastrukturom i objektima koje jedan grad treba, što je vidljivo na fotografijama koje je večeras izložio.

Na njegovom fotografijama Paljani su mogli da se prisjete trenutaka sa kraja osamdesetih, ratnih devedesetih i početka 21. vijeka.

Slika

"Nijedna fotografija nije montirana niti pripremljena, to su sve događaji koji su se stvarno desili. Tu nema scena iz rata niti politike, ovdje su sve normalne stvari i za svačiji ukus", kaže Rajić.

Rajić, koji je veći dio svoje karijere fotografa proveo u novinskim redakcijama, kaže da fotoaparat nije ispustio iz ruke ni dan danas, te da mu je to ljubav koje se ne može odreći.

"Nadam se da ću imati još snage i vremena da napravimo jednu izložbu, koja će pokazati cijelo moje umijeće i moj stvaralački rad za ovih 50 godina", ističe Rajić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je izložba fotografija "Pale nekad i sad" savršena prilika da kroz retrospektivu ove opštine počnu Gospojinske svečanosti.

Slika

"Pale su mjesto koje se intezivno razvija i ove fotografije govore o tome. Želimo da u narednim godinama to bude jedan impozantan grad, o kojem će govoriti fotografije i koje će sve naredne generacije imati priliku da vide šta se to dešavalo", rekao je Jugović.

Jugović je čestitao autoru izložbe Miletu Rajiću na trudu i energiji da prikupi sve ove fotografije Pala u proteklih 30 godina, te pozvao Paljane da posjete izložbu koja će biti otvorena u holu Kulturnog centra i u narednih sedam dana.

Slika

Program Gospojinskih svečanosti za ovu godinu nastavlja se sutra otvaranjem košarkaškog turnira u SPC "Peki", a Paljani će imati priliku u narednim danima da uživaju u raznovrsnom kulturno-sportskom i zabavnom programu sve do 31. avgusta.

 

Autor: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    4h 34m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    4h 39m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    5h 31m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    18h 1m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    5h 45m
    0