Paljanski mališani puštanjem balona u bojama zastave obilježili Dan srpskog jedinstva (FOTO)

15.09.2023. 13:28
0
IZVOR: katera.news

Ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila u Palama, puštanjem balona u bojama zastave obilježen je 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Balone su pustila djeca iz tri paljanska vrtića, a oko 200 mališana je prije toga crtalo zastave na platou ispred hrama.

Slika

Foto: katera.news

U znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine, proboj Solunskog fronta - Srbija i Republika Srpska slave zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dogovor o obilježavanju zajedničkog praznika Srpske i Srbije uspostavljen je na sastanku državnih lidera krajem avgusta 2020. godine u Beogradu, a cilj uspostavljanja novog praznika jeste, prije svega, osnaživanje jedinstva izmeću srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje značaja nacionalne zastave.

Slika

Foto: katera.news

Povodom obilježavanja ovog praznika ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju narodno veselje u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    1h 49m
    5
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    19h 30m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    16h 29m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    17h 41m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    16h 35m
    0