Patrijarh Porfirije: Majka crkva je uz pravoslavne Srbe gdje god živjeli

07.01.2023. 11:08
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i episkopi Srpske pravoslavne crkve /SPC/ čestitali su u božićnoj poslanici svima pravoslavima Božić i Novu godinu i poručili pravoslavnim Srbima gdje god živjeli da je majka crkva uz njih.

U poslanici je istaknut težak položaj preostalog i nezaštićenog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te ukazano "svim nadležnim činiocima" na to da i za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svijetu.

- Od polovine ove godine i u našoj zavetnoj rodnoj zemlji, na Kosovu i u Metohiji, vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili, čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država - navodi se u poslanici.

Patrijarh Porfirije je u božićnoj poslanici naglasio da lična bezbjednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju biti neprikosnovena.

- U danima božićne radosti, mira i porodične topline u našim su molitvama i oni među kojima bukti ratni oganj, a najpre jednoverna braća i sestre iz Ukrajine i Rusije. Sa tugom gledamo na ratne sukobe i žrtve, u čemu, javno ili tajno, učestvuju razni akteri - poručio je patrijarh srpski.

Navodeći da su posljedice tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba, podsticanog svakodnevno spolja, strašne, u poslanici je istaknuto da ratni požar kao nikada do sada prijeti cijelom svijetu.

- Zbog toga se sa posebno usrdnom molitvom obraćamo Bogomladencu Hristu, a iskrenim bratskim pozivom svim neposrednim i posrednim učesnicima rata da pronađu u sebi snage kako bi prestalo stradanje, izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom - naglasio je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh poručio je da, kao što su moćnici proganjali i željeli da unište Bogomladenca, tako i njihovi današnji nasljednici dižu glas protiv porodice, utemeljene u hrišćanskim vrijednostima, a odgovor Crkve na ovu "javnu i trajnu agresiju" je jevanđelski, apostolski i božićni.

- To znači da Crkva neodstupno stoji na svojim večnim i nepromenjivim uverenjima, čuvajući granice Zakona kako je blagoizvoleo Bog, ne namećući svoje vrednosti nikome, ali, istovremeno, ne odstupajući od njih ni za jotu. Nijednu ličnost pod nebeskim svodom mi ne izvodimo na svoj, ljudski sud, niti bacamo duhovno kamenje na one koji ne dele našu veru, ali odlučno odbijamo da bilo čiji slobodni, ali pogrešni izbor izjednačimo sa našom slobodom i odgovornošću koja je prati - navedeno je u božićnoj poslanici.

Patrijarh srpski je istakao da bi, u duboko ranjenom društvu, djeca mogla da se odupru poplavi poziva na nasilje u školama, na društvenim mrežama, na stadionima i u sportskim halama, da treba da budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću.

- Klanjajući se Roždestvu Hristovom, molimo se da u nama, ali i u svima sa kojima delimo prostor i vreme života i u svim narodima sveta zavladaju ljubav, razumevanje i božićna `dobra volja i mir koji prevazilazi svaki um`. Čestitajući vam Božić i Novu 2023. godinu dobrote Gospodnje, želimo vam svako istinsko dobro i neotuđivu radost od Bogodeteta Hrista, uz sveradosni božićni pozdrav: Hristos se rodi! - poručili su patrijarh Porfirije i arhijereji SPC.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas se slavi Sveti Vukašin novomučenik jasenovački i klepački Danas se slavi Sveti Vukašin novomučenik jasenovački i klepački
Danas Spasovdan Danas Spasovdan
Danas Markovdan Danas Markovdan
Najčitanije
 • Zapalio se muškarac, povrijeđen i policajac koji je pokušao da ga zaustavi
  14h 24m
  0
 • Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO)
  12h 43m
  5
 • Pacijent helikopterom transportovan za Beograd
  14h 48m
  0
 • Ilija Rabota iz Pala proglašen za najboljeg guslara Republike Srpske
  16h 14m
  0
 • Počelo raspoređivanje specijalaca na Kosovu i Metohiji
  7h 47m
  0