Patrijarh ustoličio episkopa šabačkog Jeroteja

18.09.2022. 18:52
0
IZVOR: tanjug.rs

Nakon Svete liturgije, koju su služili arhijereji sa sveštenstvom u sabornom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, Patrijarh Porfirije ustoličio je episkopa šabačkog Jeroteja.

- Patrijarh Porfirije svečano je uveo u tron Eparhije šabačke episkopa šabačkog  Jeroteja, kome je Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasjedanju poverio duhovno staranje o čestitom narodu Božjem u Bogom čuvanoj šabačkoj Eparhiji - navodi se na sajtu TV Hram.

Liturgiji je prisustvovalo oko 2.000 vjernika, a preosvećenom episkopu Jeroteju sasluživali su mitropolit zaporoški Ukrajinske Pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije Luka, mitropolit evropski Pimen i episkopi šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Fotije, niški Arsenije, valjevski Isihije, bregalnički Marko, mnogobrojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Svetoj liturgiji su prisustvovali arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan i episkopi sremski Vasilije, banatski Nikanor, britansko-skandinavski Dositej, vranjski Pahomije, mileševski Atanasije, gornjokarlovački Gerasim, pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, osečko-poljski i baranjski Heruvim i drugi, kao i mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo, prenosi sajt TV Hram.

Takođe, liturgiji su prisustvovali i ministar bez portfelja Nenad Popović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Vladimir Roganović, zatim gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Po blagoslovu patrijarha srpskog Porfirija odluku Svetog arhijerejskog sabora o izboru episkopa Jeroteja za episkopa šabačkog pročitao je Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    19h 43m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    5h 16m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    19h 53m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    5h 22m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    5h 20m
    0