Pisma čitalaca: Kako sačuvati privatne predškolske ustanove u Istočnom Sarajevu nakon pandemije korona virusa?

27.03.2020. 13:20
0
IZVOR: Katera

U sklopu rubrike “Pisma čitalaca” prenosimo vam pismo koje potpisuju privatne predškolske ustanove iz Istočnog Sarajeva, koje izražavaju svoju zabrinutost zbog novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa.

 Pismo prenosimo u cjelosti.

Na području Grada Istočno Sarajevo radi šest privatnih predškolskih ustanova sa 51 zaposlenim radnikom, koje pružaju uslugu za 390 djece, što čini 60% od ukupnog broja djece uključene u predškolske programe u ovom gradu. Sve ustanove su uredno registrovane u Privrednom sudu i registru Ministarstva prosvjete kulture Republike Srpske i do sada su uredno izmirivali svoje obaveze prema radnicima i državi.

Sa novonastalom situacijom vezanom za pojavu epidemije korona virusom, ove ustanove su se kao i većina privrednika, našle u veoma teškoj situaciji. Rad naših ustanova prekinut je 16. 3. 2020. Odlukom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i kriznih štabova naših opština, kao i našom odgovornošću prema djeci i njihovim roditeljima.

Veoma smo zabrinuti, jer ova obustava neće trajati samo 15 dana, nego jedan duži period, što će se veoma negativno odraziti na naše finansijsko poslovanje i dovesti naše radnike u veoma težak položaj. Naravno, tu su i ostale tekuće obaveze koje se moraju izmirivati. Moramo naglasiti i posebnu težinu problema, zbog deficita kadra koji radi u našim ustanovama, a to su vaspitači koje smo uz teške napore okupili i sada prijeti opasnost da ćemo da ih izgubimo, jer ako ovo potraje ljudi će biti primorani da potraže druge poslove kako bi opstali, a ustanove će se kada krene rad naći u velikim problemima.

Cilj nam je zadržati radna mjesta i održati rad ustanova na nivou kako to naša djeca zaslužuju. Prihodi naših ustanova su isključivo od direktnih uplata roditelja čija djeca u njima borave i svjesni smo da ako ovo potraje to će biti prekinuto, a time će se dovesti u pitanje isplata plata, doprinosa i poreza, kao i drugih obaveza. Nažalost, nemamo ničiju finansijsku podršku i sada smo prepušteni sami sebi. Zato se ovim putem obraćamo Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, našim opštinama (Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale), našem Gradu Istočno Sarajevo da se preduzmu konkretne mjere kako bi se sačuvala radna mjesta ovih ustanova, koje već godinama pružaju veoma kvalitetno obrazovanje predškolske djece i da se ne dozvoli da naši radnici ostanu bez osnovne egzistencije, jer je mnogima od njih jedini prihod u njihovim porodicama.

Očekujemo da će nam se nadležni obratiti i da ćemo zajedno doći do rješenja kako bismo mogli nastaviti naš rad kada sve ovo prođe.

Privatne predškolske ustanove iz Istočnog Sarajeva

Komentari 0
Povezane vijesti
Pisma čitalaca: Otkaz nakon 8 dana bolovanja i 3 mjeseca bez plate Pisma čitalaca: Otkaz nakon 8 dana bolovanja i 3 mjeseca bez plate
Pisma čitalaca: Zar postoji linija razgraničenja kada treba pomoći ljudima u nevolji? Pisma čitalaca: Zar postoji linija razgraničenja kada treba pomoći ljudima u nevolji?
Pisma čitalaca: Stanovnici naselja Luke uskoro neće moći prići svojim kućama Pisma čitalaca: Stanovnici naselja Luke uskoro neće moći prići svojim kućama
Najčitanije
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    23h 37m
    0
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    5h 40m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    22h 50m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    1h 6m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    1h 16m
    0