Poboljšanje sistema vodosnabdijevanja u opštinama Kolašin i Rogatica uz podršku Evropske unije

29.07.2022. 17:20
0
IZVOR: rogatica.ba

Završna konferencija projekta prekogranične saradnje „Unapređenje upravljanja vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim dijelovima opština Kolašin i Rogatica” održana je juče u Kolašinu.

Kroz ovaj projekat uspjela se povećati efikasnost javnih službi u oblasti vodosnabdijevanja nadogradnjom objekata i kupovinom opreme, te izgradnjom kapaciteta osoblja i primjenom savremenih standarda u vodosnabdijevanju na cijelom području opština Kolašin i Rogatica.

Ovim projektom su u opštini Kolašin sanirani postojeći i izgrađen jedan novi vodozahvat što je rezultiralo smanjenjem neprihodovane vode, a takođe je uspostavljen sistem redovnog vodosnabdijevanja pitkom vodom stanovnika na teritoriji cijele opštine.

Sa druge strane, u opštini Rogatica je izgrađen novi sistem vodosnabdijevanja kojim je obuhvaćena nova pumpna stanica, bazeni za vodu, kao i novi cjevovod u dužini od dva kilometra. Pored toga, donesen je i niz dokumenata kojima su uspostavljene nove procedure u vodovodnim preduzećima u opštinama Kolašin i Rogatica, s ciljem boljeg upravljanja vodnim resursima.

Predsjednica opštine Kolašin Marta Šćepanović je u svom obraćanju rekla da je neprocjenjiv značaj razmjene iskustava, znanja, unapređivanja vještina i jačanja veza između urbanih i ruralnih područja.

– Ovaj projekat ne samo što je ojačao našu saradnju u procesu pristupanja Evropskoj uniji i dostizanju evropskih standarda u oblasti vodosnabdijevanja, već nas je ujedinio i u rješavanju zajedničkih problema, koje najčešće ne možemo sami da riješimo, iako su ti problemi lokalne prirode – kazala je Šćepanović.

Kako je pojasnila, veliki gubici na mreži, neracionalna potrošnja vode i smanjivanje vode na izvorištu glavni su uzroci koji dovode do čestih ograničenja u pojedinim prigradskim naseljima, posebno u ljetnjoj sezoni.

– Ovim projektom smo zajedničkim rješenjima odgovorili na zajedničke izazove na način koji će zadovoljiti naše sadašnje potrebe za vodom, bez ugrožavanja potreba budućih generacija – rekla je Šćepanović.

Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica, saopštio je da je potrebno nastaviti sa korišćenjem mogućnosti prekogranične saradnje.

– Na ovaj način došli smo do određenih sredstava koja su nam, kako se pokazalo, veoma potrebna i na jednoj i na drugoj strani – rekao je Jagodić.

Prema njegovim riječima, Rogatica spada u sredine koje imaju zadovoljavajuću izdašnost izvorišta.

– Dovođenje vode do svih domaćinstava još nije riješeno do kraja, a da to građani osjete na najkvalitetniji način. Ovaj projekat je samom realizacijom donekle riješio taj problem i pomogao, jer sada imamo bolje i kvalitetnije vodosnabdijevanje – saopštio je Jagodić.

Zamjenik nacionalnog IPA koordinatora Bojan Vujović naveo je da kroz ovakve tipove projekata dva prekogranična područja aktivno rade, rješavaju svoje potrebe u oblasti infrastrukture, a na neki način već sada, u periodu prije pristupanja EU, približavaju građane Kolašina i Rogatice ispunjavanju evropskih standarda u oblasti vodosnabdijevanja.

– U okviru tri poziva ovog programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora u posljednjih sedam godina ugovorili smo 20 projekata ukupne vrijednosti više od 8,5 miliona evra – rekao je Vujović i dodao da je dosta projekata završeno, dok se dio njih još realizuje.

Kako je kazao, sa novom finansijskom perspektivom za period 2021-2027. iznos sredstava za prve dvije godine je više od 80 miliona evra za nove projekte.

On je najavio da se ovih dana intezivno radi i na pripremi velikog višemilionskog projekta za opštinu Kolašin koji će doprinijeti daljem odvođenju otpadnih voda i izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

– Na taj način mislim da će EU ulažući sredstva u tu oblast pokazati da moramo raditi na usvajanju bitnih evropskih standarda, kada moramo imati kontrolu ne samo nad onim što je vodosnabdijevanje, već i da otpadne vode tretiramo u skladu se EU direktivama – rekao je Vujović.

Šefica Sektora za EU fondove u Ministarstvu evropskih poslova Irena Bošković smatra da prekogranični projekti nisu samo značajni u smislu povezivanja sa institucijama preko granice,
već i u smislu sprovođenja konkretnih rezultata na terenu.

– Sama činjenica da smo u okviru IPA II imali više od 250 projekata kroz različite programe govori da je dosta toga urađeno i u dijelu ne samo ove teme kojom se bavi projekat zaštite životne sredine, već i u ostalim oblastima – kazala je Bošković.

Ona je saopštila da već dugo sarađuju sa projektnim timom iz Opštine Kolašin koji, prema njenim riječima, odlično radi na terenu i da je dosta korisnih projekata sprovedeno.

Projekat je započeo 1. februara 2020. godine i traje do 31. jula 2022. godine, a implementiraju ga opštine Kolašin i Rogatica.

Ukupna vrijednost projekta je 577.296,00 evra. Evropska Unija je dodijelila grant u iznosu od 486.661,00 evra, dok je preostali iznos sufinansiranje opština Rogatica i Kolašin.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    14h 10m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    14h 24m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    14h 16m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    16h 41m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    5h 5m
    0