Počela izgradnja Hrama Svetog apostola Tome u Žljebovima

06.08.2020. 11:53
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Zahvaljujući njegovom visokopreosveštenstvu Mitropolitu dabrobosanskom gospodinu Hrizostomu, donatorima i lokalnoj vlasti obezbijeđena su finansijska sredstva za zemljane, tesarske, zidarske i krovopokrivačke radove za izgradnju hrama u Žljebovima kod Sokoca, posvećenog Svetom apostolu Tomi.

Parcela na kojoj se gradi hram nalazi se na magistralnom putu Beograd – Sarajevo, i u vlasništvu je porodice pokojnog Ilije Tošića, čovjeka koji se nikada nije odrekao svoje vjere i crkve. Njegova supruga Ljuba Tošić, sa svojim kćerkama i njihovim porodicama je poklonila sokolačkoj parohiji ovo zemljište.

Mitropolit Hrizostom je predložio da se izgradi hram u Žljebovima i dao blagoslov proti Iliji Čupiću i načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici da se počne sa aktivnostima oko pripreme izgradnje hrama.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je istakao da je do sada Mitropolija dabrobosanska obezbijedila 53.000 KM za gradnju hrama, dok su takođe sokolački privrednici i lokalna vlast donirali određena sredstva.

Slika

– Hram se već gradi, izliveni su temelji, ležeća ploča, vrši se priprema zidarskih radova, struja i voda će se dovesti na plac, urediti pristupni put, a plan je da u toku ove godine objekat bude pokriven – potvrdio je načelnik.

Bjelica je podsjetio da je prvobitna zamisao bila da se izgradi Hram identičan kao Crkva Svete Petke u Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“.

– Od te ideje se odustalo zbog procjene sveukupne situacije, finansijskog i materijalnog stanja privrede i ljudi, i odlučeno je da se sagradi jedan manji objekat – dodao je Bjelica.

Na mjestu u Žljebovima, gdje je u toku izgradnja Hrama Svetog apostola Tome, 2. septembra 2017. godine, dočekan je 61. Mitropolit dabrobosanski – gospodin Hrizostom. To je teritorijalna linija koja spaja i razdvaja Eparhiju zvorničko – tuzlansku i Mitropoliju dabrobosansku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
Obilježene 22 godine od smrti Željka Markovića Obilježene 22 godine od smrti Željka Markovića
Najčitanije
  • Težak sudar đačkog autobusa i automobila
    14h 10m
    0
  • Učenik (13) pretučen u osnovnoj školi: "Sina mi je pesnicama udarao otac njegovog vršnjaka"
    4h 54m
    1
  • U Istočnoj Ilidži prva neradna nedjelja biće 6. oktobra
    12h 30m
    2
  • Kroz gusle strujao i bol i nadanje cijelog naroda: 257 godina od rođenja Filipa Višnjića
    14h 1m
    0
  • Zemljotres u BiH
    5h 26m
    0