Policija zabranila bogosluženje u crkvi na Cetinju

19.08.2020. 14:14
0
IZVOR: SRNA

Crnogorska policija nije dozvolila cetinjskim sveštenicima i vjernicima da priđu Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima kako bi proslavili hramovni praznik, saopšteno je iz Crkvene opština Cetinje.

Policija je zaustavila saobraćaj kilometrima daleko od hrama na Ivanovim koritima, što iz Crkvene opštine Cetinje ocjenjuju kao nezakoniti i necivilizovani odnos prema služenju liturgije, koji je ove godine uzdignut na viši nivo „na krilima opšte režimske represije prema Crkvi i vjernicima iskazane proteklih mjeseci“.

– Posljednjih nekoliko godina će u ljetopis toga hrama biti upisane kao najtragičnije u njegovoj istoriji. Sveštenstvu i vjernicima se, nakon vjekova neometanog bogosluženja, upravo u naše vrijeme, zabranjuje da vrše bogosluženje – navodi se u saopštenju.

Iz Crkvene opštine Crtinje napominju da se na osnovu svega može zamisliti šta bi se i kako činilo da se sprovede nezakonito oduzimanje hramova i manastira koje je planirano diskriminatorskim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

– Nije njima cilj ni uređenje odnosa među Crkvom i državom, niti obezbjeđivanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja. Svojim činjenjem oni žele da Crkvu svedu na partijski i ideološki servis režima. To nije uspjelo ni jačima od njih, pa neće ni njima – navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na pravoslavnoj crkvi u Petrinji osvanuli ustaški grafit Na pravoslavnoj crkvi u Petrinji osvanuli ustaški grafit
Preobraženjska crkva u Pofalićima obilježava krsnu slavu - Preobraženje Gospodnje Preobraženjska crkva u Pofalićima obilježava krsnu slavu - Preobraženje Gospodnje
Sveštenik objasnio važnost vjenčanja u crkvi Sveštenik objasnio važnost vjenčanja u crkvi
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 27m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 18m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 5m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 31m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 13m
    0