Policija zatvorila ugostiteljski objekat u Sarajevu

25.10.2020. 14:13
1

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu je u večernjim satima u petak i subotu imala pune ruke posla zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, a u jednom ugostiteljskom objektu morala je reagovati i policija

Eklatantan primjer kršenja naredbi kriznih štabova i propisanih higijensko-epidemioloških mjera zabilježen je sinoć nakon 23 sata u ugostiteljskom objektu Bosna na Ilidži, u kojem je u momentu dolaska kantonalnih sanitarnih, tržišno-turističkih inspektora i policije boravilo blizu 150 gostiju – saopštila je inspekcija, prenosi Klix.

Osim što je broj prisutnih osoba u restoranu bio četiri puta veći od propisanog, kao i rada nakon 23 sata, inspekcijskim nadzorom između ostalog je utvrđeno i nepoštivanje propisane distance između stolova i osoba, a nije bila osigurana ni dovoljna količina dezinfekcionih sredstava.

– I pored protivljenja osobe koja je u odsustvu odgovorne osobe rukovodila objektom, restoran je uz asistenciju Jedinice za podršku MUP KS oko 23.30 sata bio prazan i zatvoren – navodi se u saopštenju.

S obzirom na utvrđena kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, sanitarni i tržišno- turistički inspektori su u momentu nadzora zabranili rad objekta i izdali propisane novčane sankcije. I u noći sa petka na subotu u ilidžanskom restoranu Igman, takođe, je utvrđeno kršenje radnog vremena uz prisustvo 40 gostiju u zatvorenom restoranskom prostoru, radi čega su i u tom slučaju inspektori odmah djelovali prekršajnim sankcijama i zatvaranjem objekta.

U nastavku pojačanih inpekcijskih nadzora poštovanja i uspostavljanja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje i širenje virusa korona mješoviti timovi sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS ovog vikenda su, uz asistenciju Jedinice za podrsku MUP- a KS, kontrolisali ukupno 27 ugostitelja na području KS.

Za utvrđeno nepoštivanje mjera i konstatovanih nedostataka izdata su tri rješenja o zabrani rada zbog nepoštivanja radnog vremena iza 23 sata, dva rješenja zabrane rada zbog neposjedovanja odobrenja za rad, a pokrenut je i jedan prekršajni postupak pred nadležnim sudom. Za utvrđene prekršaje izdato je 14 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu 24.100,00 KM.

Zbog očiglednih kršenja propisanih mjera, inspektori KUIP i u predstojećem periodu nastavljaju poduzimati mjere iz svoje nadležnosti.

 

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Www 26.10.2020. 08:16
  Tako i treba samo po djepu, nekome će dodijati, još su trebali i goste kažnjavati pojedinacno
Povezane vijesti
Prvi slučaj liječenja korone plazmom u Sloveniji uspješan
Mjere u Srpskoj produžene do 21. decembra
U Istočnom Sarajevu virus korona potvrđen kod 11 osoba
Najčitanije
 • Pronađena lica koja su oštetila putnički automobil u Sokocu
  26.11.2020
  0
 • Migrant napao djevojku u sarajevskom naselju Dobrinja
  25.11.2020
  2
 • Prerast - prirodni fenomen u koritu Paljanske Miljacke
  25.11.2020
  0
 • Fizički napao sugrađanku, te joj oštetio automobil
  26.11.2020
  0
 • Kako se u Bolnici "Srbija" bore sa pošasti 21. vijeka? (VIDEO)
  26.11.2020
  0