Poljoprivrednici ne odustaju od ranijih zahtjeva

21.01.2021. 17:56
0
IZVOR: BN TV

Poljoprivrednici poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, te da su mogući i novi protesti i blokade svih graničnih prelaza.Traže i ostavku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Predstavnici svih udruženja poljoprivrednika u Republici Srpskoj sutra će na sastanku u Gradišci odlučiti o daljim koracima, nakon što su vlasti Srpske i BiH ignorisali njihove zahtjeve upućene na protestima krajem decembra prošle godine.

Poljoprivrednici poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, te da su mogući i novi protesti i blokade svih graničnih prelaza.

Poljoprivrednici i dalje insistiraju na ostavci ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca. Poručuju mu da oni nisu instrument ni jedne politike, kako tvrdi ministar Košarac, koji je kadar SNSD-a.

- Po meni da ima imalo moralnih razloga, on bi trebalo da sam napusti to mjesto. Ja mogu samo da poručim, mene je birao narod, a njega je dovela politika. Ja sam sa svim ljudima ovdje u Bijeljini iz njegove partije mnogo bolji prijatelj, nego sa onima kojima nas on ogovora. To nije bitno, nas ne interesuje politika, nas intersuje rad, red i rezultat - rekao je za BN TV Savo Bakajlić predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Rok je probijen. Prošle su tri nedjelje od mirnih protesta poljoprivrednika i blokada carinskih terminala u Dvorovima kod Bijeljine i Gradišci. Vlasti i dalje ćute. Ni razgovora, ni dogovora sa ogorčenim poljoprivrednicima.

- Naši zahtjevi ostaju isti, da se pokuša zaštiti domaća proizvodnja, ide nam proljeće. Cijene naših domaćih proizvoda otišle su dole, a svi repromaterijali i sve što nam treba u proizvodnji raste. Nije ljudski da svi ti predstavnici koji su izabrani na nivou RS i BiH ne ispoštuju poljoprivredne proizvođače, domaćine ljude. Šta je njima cilj? Uvoznički lobi i dalje radi svoje - kaže Bakajlić.

Ako vlasti nastave da ignorišu poljoprivrednike, njihov odgovor će biti protesti, pa i blokade svih graničnih prelaza.

- Vlast nešto mora riješiti po tom pitanju. Ja ne vidim razlog da se tolikim brojem ljudi igraju. Ukoliko se ne oglase po tom pitanju i ne urade nešto za ovaj narod, nema šta drugo biti. Ministar Pašalić je rekao da imamo pravo na to i ići ćemo do kraja - ističe Bakajlić.

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj nezadovoljni su i Pravilnikom o načinu ostvarenja podsticaja za ovu godinu o čemu će, između ostalog, razgovarati u petak na sastanku u Gradišci.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj? Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj?
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 38m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    20h 7m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    14h 21m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    19h 25m
    1
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    10h 33m
    0