Poruka jasna: Ne damo svetinje !

01.03.2020. 18:25
0
IZVOR: Srna

Nekoliko hiljada vjernika prošlo je večeras ulicama Pala u znak podrške Srbima u Crnoj Gori i poručilo da neće dati svetinje, koje želi da oduzme aktuelna crnogorska vlast.

Vjernici su se večeras okupili ispred Hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama, a litiju je predvodio protojerej-stavrofor Darko Đogo sa lokalnim sveštenstvom.

U litiji su nosili ikone, barjake i transparente sa porukom da neće dati svetinje. Nakon što su prošli ulicama Pala, u Hramu Svetog arhangela Gavrila služen je moleban za spas pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori.

Protojerej-stavrofor Darko Đogo rekao je novinarima da se u Crnoj Gori, donošenjem sramotnog Zakona o slobodi o vjeroispovjesti, nastoji privatizovati sve što je Božije i Božije crkve.

- Poruka je uvijek jasna i glasi `Ne damo svetinje`. U pitanju su svetinje, manastiri, crkve, hramovi i uvijek će ostati ta poruka - istakao je Đogo.

On je dodao da je to jedan narod, jedna crkva, Srpska pravoslavna crkva, koja je kroz vijekove davala život, postojanje i smisao života svakome ko vjeruje.

- Kada prođu ova vremena, taj besramni zakon bude siva prošlost i jedna od istorijskih mrlja daleko iza nas, Crkva Božija će ostati, kao i narod vjerujići, koji se ne stidi predaka Simeona Mirotočivog, Svetog Vasilija Ostroškoga, Svetog Petra Cetinjskog. I kada sve budemo gledali iz istorijske persektive ostaće rečenica `Ne damo svetinje` - naglasio je otac Đogo.

Đogo je istakao da svako ko smatra da može da privatizuje, da otme ma koju svetinju, duboko se vara.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

 

Jedan od organizatora Miloš Kovač istakao je da je poruka jasna, da svetinje vjernici neće dati.

On je podsjetio da je ovo drugo okupljanje na Palama s ciljem pružanja podrške braći i sestrama u Crni Gori da vide da nisu sami.

Litije i moleban organizovale su Srpske pravoslavne crkvene opštine Pale - Centar, Podgrab, Mokro i Vučija Luka.

Vjerni narod, Srpske pravoslavne crkvene opštine Podgrab i Prača prethodno se okupio ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu i krenuo pješke prema Palama udaljenim 16 kilometara da bi učesvtvovali u litiji.

Skupština Crne Gore usvojila je 27. decembra prošle godine Zakon o slobodi vjeroispovjesti koje predstavlja udar na SPC u Crnoj Gori, kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvri da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori zbog čega se organizuju molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Palama prikupljeno 3.500 KM za liječenje Milijane Grujić U Palama prikupljeno 3.500 KM za liječenje Milijane Grujić
Teško povrijeđen motociklista u Ljubogošti Teško povrijeđen motociklista u Ljubogošti
Milijana Grujić sa Pala nas treba – budimo humani! Milijana Grujić sa Pala nas treba – budimo humani!
Najčitanije
 • Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)
  7h 6m
  0
 • Poznat uzrok pada aviona kod Moskve
  23h 51m
  0
 • Poznato kada se igra finale Vimbldona između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza
  8h 6m
  0
 • U Palama prikupljeno 3.500 KM za liječenje Milijane Grujić
  6h 22m
  0
 • Đoković siguran: Srbin u novom vimbldonskom finalu!
  23h 28m
  9