Pravda za Jošanicu ugledaće svjetlost dana

19.12.2023. 11:40
0
IZVOR: katera.news

Dušanka Lalović, svjedok pokolja Srba u Jošanici, rekla je da sjećanja ne blijede ni 31 godinu poslije ovog monstruoznog zločina, a da su sva dešavanja oko podizanja optužnica protiv odgovornih, prvobitnog odbijanja Suda BiH da ih potvrdi, a onda naknadnog potvrđivanja, dodatno povrijedila ratne rane preživjelih mještana Jošanice.

- Bilo je veoma bolno. Svi znamo šta se desilo u Jošanici, a tamo neko jednom olovkom pokuša da izbriše taj zločin kao da se nije desio. Neshvatljivo je da neko kaže da je mala Danka, dijete od dvije i po godine, bila vojna meta. To su takve uvrede za žrtve, za nas preživjele, za cijelu Republiku Srpsku - rekla je Lalovićeva, koja je i sekretar opštinske Organizacije porodica poginulih boraca i civila.

Lalovićeva, kojoj je ubijen otac u Jošanici, očekuje da će suđenje biti dug i bolan proces i da se nada u ovozemaljsku pravdu.

Iz opštinske Organizacije porodica poginulih boraca i civila, koja je bila aktivno uključena u istražni proces Tužilaštva BiH, poručuju da će pravda za Jošanicu izaći na vidjelo.

U ovoj organizaciji ističu da će nastaviti da rade svoj dio posla i da će biti uključeni u sam sudski proces kroz podršku svjedocima i praćenje procesa da se ne bi iskrala neka greška u njihovom radu.

- Pratićemo koliko profesionalno odrađuju svoj posao - rekao je predsjednik ove organizacije Janko Filipović.

On je apelovao na zaposlene u Sudu BiH da počnu profesionalno da rade svoj dio posla i da ne dovode sebe u sitauciju da narušavaju, kako je rekao, ionako poljuljani kredibilitet te ustanove.

Imajući u vidu dosadašnji intenzitet rada Suda BiH, pogotovo kada je u pitanju procesuiranje zločina nad srpskim narodom, a i zbog velikog broja svjedoka, u ovoj organizaciji očekuju da bi sudski proces mogao dugo trajati.

Danas se navršila 31 godina od nikoljdanskog zločina u Jošanici kod Foče, kada je muslimanska vojska iz Goražda svirepo ubila 56 mještana srpske nacionalnosti.

Trebalo je da prođe duže od tri decenije od stravičnog zločina da bi Tužilaštvo BiH u avgustu ove godine podiglo optužnicu protiv 13 nekadašnjih pripadnika Armije BiH koji se terete za ovaj ratni zločin.

Sud BiH u septembru je prvobitno odbio potvrđivanje optužnice, da bi je, nakon žalbe Tužilaštva i pritiska javnosti, ipak potvrdio.

Za zločin u Jošanici optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Svi optuženi u novembru su pred Sudom BiH negirali krivicu i početak suđenja se očekuje.

Tužilaštvo je navelo da će navode iz optužnice dokazivati sa više od 400 svjedoka i 1.200 dokaznih materijala.

U osvit nikoljdanskog jutra 1993. godine, pripadnici takozvane Armije BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i paleći sve pred sobom, na kućnom pragu, dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice izbrisano je sa geografske karte, popaljene su ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač, ubijana je i stoka, a gdje su to stigli zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Čitave porodice su stradale dok su slavile krsnu slavu.

Ubijeno je 56 mještana, a mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela.

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Ugašeni su životi desetogodišnje Dragane Višnjić, njenog tri godine mlađeg brata Dražena i dvogodišnje Danke Tanović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata
Drugi dio priče o Svetom Budimiru- Nesahranjena vojska i vidanje bratoubilačkih rana Drugi dio priče o Svetom Budimiru- Nesahranjena vojska i vidanje bratoubilačkih rana
Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
Najčitanije
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    21h 0m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    23h 19m
    0
  • Motociklista sletio sa puta, preminuo na putu do bolnice
    17h 39m
    0
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    13h 57m
    7
  • U nedjelju na Jasiku parastos za poginule borce VRS
    21h 50m
    0