Preminuo muzičar Želimir Altarac Čičak

27.03.2021. 18:11
0
IZVOR: hr.n1info.com

Muzičar Želimir Altarac Čičak, koji je bio svojevrsni simbol sarajevske muzičke scene, umro je u 74. godini na Kliničkom centru u Sarajevu gdje se liječio od posljedica zaraze koronavirusom, potvrdila je u subotu porodica.

Altarac Čičak, koji je umro u petak, bio je jedan od najvažnijih i najuticanijih kreatora bosanskohercegovačke i sarajevske muzičke scene, prvi sarajevski DJ, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija.

Zaslužan je kao promoter i organizator velikih rok koncerata, publicista i animator rok kulture jer je inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Njegovu karijeru koja je cijelog života bila vezana za Sarajevo posebno je obilježila činjenica da je bio autor tekstova nekih od najpoznatijih pjesama legendarne grupe Indeksi “Negdje na kraju u zatišju” i “Svijet u kome živim”.

Takođe, Indeksima je napisao stihove za njihovu antologijsku i na koncertima najviše izvođenu “Svijet u kome živim”.

“Negdje na kraju u zatišju” snimljena je u oktobru 1969. godine, a tada je označila pravu malu revoluciju razbivši dotadašnju shemu već klasičnih formi trominutnih skladbi i popularnih hitova.

Bez obzira na dvanaestminutno trajanje, ova rok pjesma bila je proglašena za najslušaniju i bila je hit 1970. na tadašnjem Radio Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminuo košarkaš Nebojša Erkić Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
Preminuo Bora Đorđević Preminuo Bora Đorđević
Preminuo Aleksandar Simić Preminuo Aleksandar Simić
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    17h 53m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    21h 32m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    16h 2m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    4h 43m
    0
  • Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra
    22h 59m
    1