Preminuo pjesnik Manojle Gavrilović od posljedica korone

11.07.2020. 20:50
0
IZVOR: SRNA

Pjesnik Manojle Gavrilović, autor Srpske književne zadruge, preminuo je danas u Beogradu u 75. godini od posljedica virusa korona.

On je bio u Kliničko-bolničkom centru na Zvezdari, gdje je posljednje dane života proveo na respiratoru, pišu "Novosti".

Gavrilovićeve prve pjesničke knjige bile su “Sunce i kočije” i “Začarano ognjilo” u izdanju beogradske Prosvete 1973. i 1975. godine.

U izdanju Srpske književne zadruge izašlo je nekoliko njegovih knjiga – “Bubnjevi na Karpatima”, “Svetlost ćirilice”, “Nedelja u zavičaju”, “Crna plavet”, “Pčele boga Peruna””, “Slovenska rosa”.

Arhaični motivi, slovenski, nemanjićki i kosovski svijet naselili u Gavrilovićeve stihove slikama i simbolima prošlosti srpskog naroda.

Ostaće trajno upamćene njegove pjesme “Prijezdina ljubav”, “Zlatna česma”, “Iz starih ognjišta”, “Crni konjanici”…

Dobitnik je uglednih priznanja – Vukovu nagradu i nagradu Odzivi Filipu Višnjiću.

Datum sahrane biće naknadno objavljen.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
"Dani Srpske u Srbiji" večeras održani u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i u Vranju "Dani Srpske u Srbiji" večeras održani u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i u Vranju
Vozaču borbenog vozila Vojske Srbije određen pritvor: U nesreći poginulo pet osoba, među kojima i troje djece Vozaču borbenog vozila Vojske Srbije određen pritvor: U nesreći poginulo pet osoba, među k...
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    14h 39m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    11h 11m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    3h 42m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    5h 32m
    3
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    16h 9m
    1