PU IS: Za oko 30% smanjen ukupan broj krivičnih djela u oktobru

15.11.2019. 14:36
0

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za protekli mjesec tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti na području Uprave kao zadovoljavajuće, što i pokazuju rezultati rada policijskih službenika u svim oblastima. Nije zabilježena nijedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima, javni red i mir nije narušen u većem obimu, što bi izazvalo uznemirenost građana, kao ni jedno krivično djelo protiv života i tijela, sa većim stepenom društvene opasnosti. Evidentirana su dva krivična djela Izazivanje opšte opasnosti, jedno je riješeno i dostavljen je izvještaj nadležnom tužilaštvu, dok se u vezi drugog djela još uvijek sprovodi istraga.

U toku je preduzimanje prventivno represivnih mjera u cilju podizanja ukupnog stanja bezbjednosti na veći nivo po svim oblastima, kao i priprema plana aktivnosti za predstojeću turističku sezonu na Jahorini, koja je prošle godine protekla bez ijednog incidenta, a nadamo se da će tako biti i ove godine, naveo je načelnik Šehovac.

Na području koje operativno pokriva PU Istočno Sarajevo, u mjesecu oktobru registrovano je 46 krivičnih djela, podneseno 42 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 44 lica od kojih je 10 povratnika u izvršenju, dok maloljetnih izvršilaca nije bilo, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 86,95% dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatim počiniocu  60%.

Popović je istako da je od ukupnog broja krivičnih djela, 41 djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta ili 91,3 % i da je najveći broj tih djela iz oblasti imovinskih delikata.

Registrovano jejedno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta, podnesen jedan izvještaj tužilaštvu, protiv jednog lica. Radi se o krivičnom djelu Nedozvoljena trgovina , kada je oduzeto oko 6.000 kutija cigareta bez akzine markice , vrijednosti oko 20.000,00 KM.

Iz oblasti neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga nisu registrovana krivična djela , a podnesena su dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Pronađeno je i oduzeto 1.487 grama marihuane, dodao je načelnik Popović.

U proteklom mjesecu tekuće godine na području PU Istočno Sarajevo evidentirana su 34 narušavanja javnog reda i mira  ili za 5,6 % manje nego u uporednom periodu, 46 prekršaja iz ove oblasti, protiv 40 lica, za koja je podneseno 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 25 prekršajnih naloga, naveo je zamjenik načelnika Policijske uprave Igor Kušić.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. U strukturi prekršaja najčešći su tuča i fizički napad, vrijeđanje, nepristojno ponašanje, konzumiranje opojnih droga i dr.

Dogodile su se 82 saobraćajne nezgode, ili za 5,7% manje u odnosu na isti period prošle godine kada je zabilježeno 87 nezgoda. Nisu evidentirane saobraćajne nezgoda sa poginulim licima,tri saobraćajne  nezgode sa teže povrijeđenim licima , osam sa lakšim povredama lica i 71 nezgode sa materijalnom štetom.

Registrovano je 3172 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok su iz saobraćaja isključena 103  vozača i 74 vozila. Vozači su isključivani najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola u 69 slučaja, zatim zbog vožnje prije sticanja zakonskog prava na upravljanje vozilom u 26 slučaja, kao i zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opijata u tri slučaja.

Zamjenik načelnika posebno je istakao da je od danas obavezno korištenje zimske opreme sve do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, apelujući na građane da poštuju saobraćajne propise kako bi svoju bezbjednost i bezbjednost drugih podigli na veći nivo. Putnička i teretna motorna vozila u skladu sa zakonskim propisima moraju posjedovati zimske pneumatike kao i lance za pogonske točkove, dodao je zamjenik načelnika Igor Kušić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pronađen kokain u Istočnoj Ilidži
U Istočnom Sarajevu najviše krivičnih djela opšteg kriminaliteta
Policijska uprava Istočno Sarajevo organizovala „Dan otvorenih vrata”
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu pogoršana epidemiološka situacija (VIDEO)
  10.07.2020
  1
 • Saopštenje Nemanje Popovića povodom priloga emitovanog na OSM TV
  10.07.2020
  3
 • Teško povrijeđen motociklista u Palama
  10.07.2020
  0
 • Braća umrla od korone, otac leži u bolnici
  11.07.2020
  0
 • Marinko Božović: Otvoreno pismo Nebojši Šešliji, šefu Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža
  10.07.2020
  0