Putin: U Donbasu pogoršanje situacije

18.02.2022. 18:54
0
IZVOR: sputniknews.com

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko sastao se u Moskvi sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Razgovor je trajao oko dva i po sata.

Lideri su, između ostalog, razgovarali o situaciji u Ukrajini i zapadnim sankcijama.

Kako je rekao Putin, sastanak je održan u prijateljskoj i istovremeno poslovnoj atmosferi. On je istakao da su Moskva i Minsk strateški partneri, dobri susjedi i najbliži saveznici.

Situacija u Donbasu

Ruski lider je rekao da Moskva registruje pogoršanje situacije u Donbasu. Kijev ne sprovodi Minske sporazume i zapravo sabotira implementaciju dogovora, dodao je on.

Takođe je dodao da nije obraćao pažnju na brojne dezinformacije o ruskoj „invaziji“ na Ukrajinu.

Lukašenko je sa svoje strane rekao da su ljudi primorani da bježe iz Donbasa.

Slika


Ni Rusiji ni Bjelorusiji nije potrebno pogoršanje situacije na granici, dodao je Lukašenko.

- Ne samo da niko ne želi rat, nego ni pogoršanje bilo kakvih sukoba. To nam ne treba: ni Rusima, ni Bjelorusima. To sad ne zavisi čak ni od naših susjeda – Ukrajine. Od koga zavisi podsticanje napetosti na našim granicama – svima je očigledno - rekao je bjeloruski lider.

Takođe je dodao da su u uslovima rasta napetosti na granici, Rusija i Bjelorusija prinuđene da traže načine da odbiju mogući napad.

Garancije bezbjednosti

Putin je saopštio da je sa Lukašenkom razgovarao o ruskim zahtjevima upućenim Zapadu, „od kojih se glavni svode na sprečavanje daljeg širenja NATO-a, odustajanje od raspoređivanja udarnog naoružanja u blizini ruskih granica i vraćanje vojnog potencijala i infrastrukture bloka u Evropi na stanje iz 1997. godine kada je potpisan osnivački akt Rusija-NATO“.

Ruski lider je dodao da je Rusija spremna da razgovara o pojedinim idejama Zapada o pitanjima bezbjednosti pod uslovom da se sva pitanja razmatraju kao cjelina, bez odvajanja od prijedloga koji su važni za Rusiju.

Zapadne sankcije

- Rusija i Belorusija preduzimaju zajedničke napore kako bi ublažile posljedice sankcija Zapada koje su usmjerene na to da „otežaju socijalno-ekonomsku situaciju u obje zemlje - istakao je Putin.

Putin je konstatovao da će sankcije protiv Rusije biti uvedene u svakom slučaju – bilo da postoji neki razlog ili ne.

Po njegovom mišljenju, uvijek postoji rješenje za čitav kompleks problematičnih pitanja, uključujući i sankcije.

Slika


Rusko-bjeloruske vojne vježbe

Ruski lider je nakon sastanka sa Lukašenkom izjavio da su obojica visoko ocijenili vojnim vježbama Rusije i Bjelorusije.

Odgovor u slučaju agresije

Lukašenko je poručio da Bjelorusija ne želi rat, ali „ako neko ne bude mogao da se suzdrži, odgovor će biti asimetričan“.

Takođe je dodao da su događaji u Kazahstanu dokaz da im neće uspjeti da „razbiju“ zemlje koje su nastrojene na jedinstvo, uključujući i Rusiju i Bjelorusiju.

Prema riječima Lukašenka, Bjelorusija i Rusija će izdržati hibridni rat koji je pokrenut protiv njih.

Takođe je rekao da su zanemarljive šanse onih koji pokušaju da slome Bjelorusiju.

Zapad će naći razlog da nastavi ekonomski rat protiv Rusije i Bjelorusije, ocijenio je Lukašenko.

Strane su takođe razgovarale o odredbama sporazuma o stvaranju Savezne Države Rusije i Bjelorusije.

Prema riječima Putina, lideri drže pod stalnom kontrolom pitanja integracionog razvoja, a primjetan je napredak u sferi transporta.

Predsjednici su se dogovorili da i ubuduće jačaju vojnu saradnju usljed povećane aktivnosti NATO-a na spoljnim granicama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA
Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“ Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    7h 25m
    0
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    19h 22m
    0
  • Jak zemljotres pogodio Srbiju
    23h 54m
    0
  • U petak humanitarni bazar u dvorištu vrtića „Kockalone“ u Istočnoj Ilidži
    23h 22m
    0
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    1h 42m
    1