Putin: Zapad podsticao Kijev na krvoproliće, uništili smo im plan

16.03.2022. 16:07
0
IZVOR: sputniknews.com

Ruska vojska uništila je planove ukrajinskih vlasti koje su namjeravale da krenu u rat, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je dodao da Zapad neće oprostiti Rusiji nezavisan kurs i pokušaće da je dokrajči i naruši njen teritorijalni integritet, ali da to neće uspjeti Americi i njenim saveznicima.

- Želim da kažem krajnje otvoreno: iza licemjernih razgovora i aktuelnih postupaka takozvanog kolektivnog Zapada stoje neprijateljski geopolitički ciljevi. Njima jednostavno ne treba snažna i suverena Rusija. Oni nam neće oprostiti naš nezavisan kurs, ni to što štitimo naše nacionalne interese - rekao je Putin i dodao:

- Sjećamo se kako su podržavali separatizam, terorizam, podstičući teroriste i bandite na Sjevernom Kavkazu. Oni i sada, kao devedesetih i početkom dvijehiljaditih godina, opet žele da pokušaju da nas dokrajče, prignječe. Da nas pretvore u slabu, zavisnu zemlju, da naruše teritorijalni integritet – da rasparčaju Rusiju kako njima najbolje odgovara. Tada im nije uspjelo, neće ni danas - poručio je Putin.

Na savjetovanju o mjerama podrške regionima on je govorio o razlozima za pokretanje specijalne operacije u Ukrajini.

Slika


Predsjednik je istakao da će specijalna operacija, čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, biti sprovedena do kraja.

- Operacija ide po planu. Taktika Ministarstva odbrane pokazala se kao potpuno opravdana. Čini se sve kako bi se izbjegle žrtve među civilima - rekao je Putin.

Kako je rekao, aktuelni format operacije bio je jedini mogući.

- Da je ruska vojska djelovala samo u Donbasu, to ne bi dovelo do eliminisanja prijetnji, tamo bi se pojavila nova linija fronta - istakao je Putin.

Takođe je istakao da Zapad podstiče vlasti u Kijevu na krvoproliće, isporučujući oružje i šaljući plaćenike. Putin je dodao da je Kremlj predlagao Oružanim snagama Ukrajine da povuku jedinice iz Donbasa.

- Govorim ovo prvi put: na samom početku specijalne operacije, u cilju izbjegavanja krvoprolića, kijevskim vlastima je predloženo da ne ulaze u borbena dejstva, nego da jednostavno povuku svoje trupe iz Donbasa. Nisu željeli. Šta da se radi, to je njihova odluka - istakao je ruski lider.

Putin je takođe govorio o metodama kojima pribjegavaju Oružane snage Ukrajine.

- Kao što znate, 14. marta je izveden raketni napad na centar Donjecka. To je bio otvoreni krvavi teroristički napad koji je odnio živote više od 20 ljudi. Takvi napadi se nastavljaju posljednjih dana – ne birajući tuku po trgovima, sa fanatizmom i žestinom onih koji su osuđeni na propast – kao fašisti koji su posljednjih dana Trećeg rajha pokušali da odvuku sa sobom u grob što više nevinih žrtava - kazao je ruski predsjednik.

Slika


Ruski predsjednik je rekao da pojava ruskih snaga na prilazima Kijevu nema nikakve veze sa namjerom da se okupira Ukrajina.

Putin je ukazao i da je pronacistički režim u Ukrajini u bliskoj budućnosti mogao da dobije nuklearno oružje na čijoj meti bi bila Rusija.

Takođe je ukazao na pokušaje Zapada da podijeli rusko društvo.

- Siguran sam da će takvo prirodno i neophodno samopročišćenje društva samo ojačati našu zemlju – našu solidarnost, jedinstvo i spremnost da odgovorimo na bilo kakve izazove - poručio je Putin.

Ukrajina nikada neće služiti kao platforma za prijetnju Rusiji, poručio je Putin.

- Pouzdano ćemo osigurati bezbjednost Rusije, našeg naroda i nikada nećemo dozvoliti da Ukrajina služi kao odskočna daska za agresivne akcije protiv naše zemlje - rekao je ruski predsjednik.

Takođe je istakao da je Rusija spremna da tokom pregovora razgovara o pitanju neutralnog statusa Ukrajine, njenoj demilitarizaciji i denacifikaciji.

- Naša zemlja je učinila sve kako bi se organizovali i održali ti pregovori, shvatajući da je potrebno da se iskoristi svaka mogućnost za spasavanje ljudi i njihovih života - rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 31m
    0
  • Slani mafini
    13h 52m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 47m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 41m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 10m
    3