Rajčević: Prostorije za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta dogodine

01.03.2021. 16:19
0
IZVOR: Katera

Studenti Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta iz Pala, prema najavama ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđana Rajčevića, do naredne godine bi trebali da dobiju savremene prostorije za nastavu.

Ministar Rajčević danas je posjetio opštinu Pale, gdje se sastao sa dekanom Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Borislavom Cicovićem, gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem, te su obišli neopremljene prostorije u SPC „Peki“ i lokaciju na kojoj će biti dograđen novi objekat, uključujući zatvoreni bazen.

Rajčević je novinarima rekao da je izgradnja i opremanje novog objekta za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta u Palama jedan od ukupno tri projekta, za koje će Vlada Republike Srpske izdvojiti za Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Slika

Ministar Rajčević u SPC "Peki"

- Jedan od tih projekata je trajno rješavanje smještaja studenata Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Palama i to je jedan od razloga zbog kojih sam danas ovdje. Mogu da najavim da će se Vlada posvetiti rješavanju ovog problema i da ćemo dogodine imati izgrađen novi objekat za ovaj fakultet – rekao je Rajčević.

Rajčević je izrazio nadu da će se izgradnjom ovog objekta i unapređenjem kvaliteta rada i funkcionisanja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sportae doprinijeti i boljoj vidljivosti samih Pala i Univerziteta.

- Kroz razgovor sa dekanom informisan sam da će u okviru novih prostorija fakulteta biti i polu-olimpijski bazen, koji će služiti, ne samo studentima fakulteta, nego svim građanima Pala, te uz druge sadržaje mislim da će ovaj fakultet biti pokretač jednog novog razvoja – kaže Rajčević.

On ističe da će se po zaključivanju finansijskog aranžmana krenuti u početak izgradnje novog objekta uz SPC „Peki“, kao i opremanje prostorija unutar dvorane, te da će prema prvim procjenama ovaj poduhvat koštati preko 4,5 miliona KM.

Dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Borislav Cicović potvrdio je da će u novoizgrađenom objektu, u kojem će se nalaziti bazen, služiti kako studentima, tako i drugim građanima u komercijalne svrhe.

- Mislim da je ovaj projekat samoodrživ i da ćemo u budućnosti moći da pokažemo mnogo toga i iskoristimo onaj dio kadrova u naučnom smislu, koje ćemo moći da infiltriramo u sam grad Istočno Sarajevo. Tu će biti dijagnostički centar, korektivna gimnastika, naučni dio i bazen, koji će biti dograđen uz neke manje sale, teretanu i dio koji će se koristiti za teoretsku nastavu – kaže Cicović.

On dodaje da su studenti ovog fakulteta trenutno, što se tiče praktične i teoretske nastave, rasuti na više lokacija, od Pala do Jahorine i Stambulčića.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da veliku zaslugu duguju ljudima koji su 1992. godine smjestili Univerzitet Istočno Sarajevo na ovo područje.

Slika

Gradonačelnik Ćosić

Ćosić veliku zahvalnost izražava i prema Vladi Republike Srpske za koju kaže da je izdvojila ogromna sredstva za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, poput izgradnje zgrada fakulteta, studentskih domova i dodatnih kapaciteta.

On dodaje da je veoma važno to što će se u narednom periodu riješiti problemi Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, koji će sa svim sadržajima i bazenom, kao i projektima vezanim za izgradnju nove zgrade Rektorata, prostorija Muzičke akademije i studentskih domova u Istočnom Novom Sarajevu, definitivno dovesti u situaciju da svi fakulteti u Istočnom Sarajevu imaju trajno rješene smještajne kapacitete.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da će izgradnjom novih prostorija ovog fakulteta biti riješen dugogodišnji problem studenata, te da je opština na sebe uzela „veliki zalogaj“ u ovom projektu.

- Opština će ustupiti zemljište za izgradnju novog objekta, pomoćiće u izradi projektne dokumentacije, oslobodiće od plaćanja rente i naknade za vanjsko uređenje, jer ono što dobijamo ovim projektom je mnogo značajnije od onog što ulažemo – kaže Jugović.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stefan Slijepčević ističe da će se realizacijom ovog projekta poboljšati uslovi studiranja na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, ali i standard na čitavom Univerzitetu.

Slijepčević navodi da će realizacijom projekta vezanog za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta u Palama biti poboljšana i upisna politika na Univerzitetu i ovom fakultetu.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekat izgradnje novog objekta 

Današnjoj posjeti ministra Srđana Rajčevića Palama prisustvovali su i predsjednik Skupštine oppštine Pale Damjan Škipina i direktor Sportsko-kulturnog centra "Pale" Marko Sikima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 34m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 29m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 34m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 23m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 32m
    3