Romanijske brigade imale značajan doprinos u stvaranju Srpske

21.05.2023. 15:04
6
IZVOR: srna.rs

Na Sokocu je danas obilježen Dan romanijskih brigada, Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovane Vojske Republike Srpske, kroz čije redove je prošlo više od 15.000 boraca, od kojih je u odbrani Srpske poginulo oko 3.000.

Tim povodom služen je pomen i položeni vijenci na Centralni spomenik poginulim borcima.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su pripadnici ove dvije jedinice dali značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske, o čemu govori niz činjenica počev od njihove zone borbenih dejstava, broja poginulih i ranjenih boraca, te broja odlikovanja koja su dobili za svoju hrabrost.

On je naglasio da su imperativ i uslov stvaranja Republike Srpske bili sloga i jedinstvo koje je narod imao u toku rata i da je ta generacija Srba postigla najveći istorijski uspjeh stvarajući srpsku državu sa lijeve obale Drine.

- Apelujem na kompletan srpski narod na visok stepen tolerancije i međusobnog uvažavanja i razumijevanja i zauzimanje jednog šireg društvenog koncenzusa u kome ćemo definisati šta su naši nacionalni interesi. Svakako jedan od osnovnih je sačuvati Republiku Srpsku, njene nadležnosti, njenu teritoriju - izjavio je Ostojić novinarima.

On je dodao da bi drugi prioritetni zadatak trebao da bude da se kao opšti javni interes podrazumijevaju i boračke kategorije.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić naglasio je da kroz redove Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovane brigade prošlo više od 15.000 srpskih boraca, da je više od 3.000 boraca dalo svoje živote za Srpsku i oko 7.000 ranjeno, vodeći borbe u odbrani Sarajevsko-romanijske regije i učestvujući na drugim ratištima širom Srpske.

- Ovo je bilo najteže ratište, gdje se odlučivala sudbina Republike Srpske i da je ovo ratište jednog milimetra popustilo pitanje je da li bi danas imali uopšte Republiku Srpsku i da li bila ovakva kakva jeste - istakao je Lalić.

On je dodao da su pečat na Srpsku dali pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa pa i romanijskih brigada, koji su 1996. morali napustiti svoja u ratu odbranjena ognjišta i posmrtne ostatke svojih najbližih ponijeli na Vojničko spomen-groblje "Novi Zejtinlik" na Sokocu.

Lalić je najavio da će u narednom periodu biti formiran i Odbor djece poginulih boraca pri boračkim organizacijama koji će s ponosom njegovati tradicije svojih očeva i djedova.

Predsjednik Odbora poginulih boraca pri opštinskoj Boračkoj organizaciji Sokolac Marko Jovanović, otac poginulog srpskog borca, prisjetio se dana forimiranja Druge romanijske motorizovane brigade kojoj se sa svojim prijateljima pridružio pun volje da brani srpski narod i sa saborcima proveo četiri godine u odbrani Srpske, kao član štaba te brigade.

Na Centralni spomenik na Sokocu na kome su upisana imena 1.250 poginulih srpskih boraca, povodom obilježavanja 31 godine osnivanja romanijskih brigada, vijence su položile delegacije BORS-a, sa predsjednikom Radanom Ostojićem na čelu, Opštinske boračke organizacije i opštine Sokolac, kao i boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije.

Vijence su položile i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Vojnih starješina iz Kraljeva, Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i sokolačkog KUD "Zavičaj".

Učesnici obilježavanja Dana romanijskih brigada posjetili su i Spomen sobu u kojoj se nalazi oko 600 fotografija poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Anonimno 22.05.2023. 00:37
    Zasto se ne sjetite majke poginulog borca druge romanijske motorizovane brigade
    Koja je I supruga visokog oficira vrs Koji je bio na ovom podrucju I opstina sokolac,preedstavnici,se nisu udostojili doci na sahranu tog covjeka

    A suprugu,a prije svega majku,cije se ognjiste ugasilo niko ne obidje

    Ima nas jos samo cutimo jer nas tuga godinama razara

    Moji roditelji od tuge su uveli
  • Generic placeholder image
    Krcko 21.05.2023. 23:59
    NI ovaj Lalić nije neka cvjećka, više od dvije decenije glumi nekog lidera Romanijske regije koja je samo postojala u ratu. Pitanje je dali je uopšte bio učesnik odbrambeno otadžbinskog rata kao i Parađina, moguće da su negdje i bila, ali u dubokoj pozadini. Žalosno da takvi tipovi predstavljaju boračku kategoriju uz sve prvilegije koje uživaju.
  • Generic placeholder image
    Tln 21.05.2023. 22:04
    Svako prica o onome sto mu fali. Pa tako i ovi predstavnici o moralu i postenju... I upravo ovi sto stoje u prvim redovima za slikanje su glavni dousnici tuzilastva i izdajice...
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 21.05.2023. 21:57
    Čovjek je čudo: rado će pričati o moralu, pravdi, Bogu i taman da pomisliš: Evo ga, pravi čoek, kad ono, on dio onoga što s gnušanjem kritikuje.
    I nekim čudom nikako se ne prepoznaje.
    Oni koji ne zapodjevaju o moralu, Bogu, su po pravilu moralniji u pravedniji i to je jedan od razloga što se oni nisu slikali.
  • Generic placeholder image
    Srecko 21.05.2023. 20:14
    Mnogi ovde danas prisutni nemaju veze sa predmetnim desavanjem. Najmanje je istinskih boraca a puno vise politike, licne primocije pojedinaca.
    Sve je, nazalost, obezvrijedjeno a posebno boracka populacija koja to najmanje zasluzuje. Ko je zastupa na lokalnom i regionalnom nivou neka nam je Bog na pomoci....
    Gdje su regularni predstavnici BO Pale, zasto Paradjina?
  • Generic placeholder image
    Soko 21.05.2023. 19:37
    Ja, kakve li veze ima Parađina sa Romanijskim brigadama, mili brate? E, ljudskog nemorala...
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    1h 18m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    1h 23m
    1
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    14h 45m
    0
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    2h 15m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    13h 18m
    0