Sa visova Romanije do svjetskih visina

02.10.2019. 10:06
0
IZVOR: Glas Srpske

Takvi šampioni, a tako jednostavni i pristupačni. Najkraći je to opis odbojkašica i odbojkaša Srbije, vladara ovog sporta, koji već tri godine u sve pohode na medalje kreću iz Pala.

U razgovoru sa mještanima grada podno olimpijske ljepotice Jahorine i domaćinima koji se brinu da je šampionima sve potaman kada love formu za najveća dostignuća, shvatili smo da su oni zapravo postali jedno. Odbojka u Palama i okolnim opštinama ima dugu tradiciju, ali je od 2017. godine postala sport broj jedan. Razlog je jednostavan - ovdašnje stanovništvo srodilo se sa rado viđenim gostima koji svakog ljeta provedu 15-20 dana u njihovom komšiluku. Još kada se pogodilo da žetva medalja počne od prvog dolaska odbojkaša, razloga za zadovoljstvo imaju sve strane. Nadmorska visina, čist vazduh, prelijepo okruženje, funkcionalna dvorana “Peki”, a naročito ljubazni domaćini i mir koji nađu u Palama glavni su razlog što se “plavi” vraćaju iz godine u godinu. Naravno, veliki posao prilikom probijanja leda odradili su načelnik opštine Boško Jugović, predsjednici odbojkaških saveza Republike Srpske i Srbije Milutin Popović i Zoran Gajić, a tadašnji selektor Nikola Grbić i još aktuelni Zoran Terzić, kada su im predočeni uslovi, samo su aminovali načelan dogovor.

Idealni uslovi u dvorani

Za relativno kratko vrijeme dvorana “Peki” postala je prepoznatljiva ne samo u Srpskoj nego i mnogo šire. Odbojka je, naravno, na prvom mjestu, a tu je i Evropski olimpijski festival mladih (EYOF), kada je dvorana preuređena za karling. Vrijedni zaposleni ipak priznaju da im je posebna čast kada im dođu majstori igre na mreži.

- Pomalo sa nevjericom čekali smo prvi dolazak odbojkaša. Čini mi se da smo shvatili tek kada su došli. A oni su od prvog dana bili toliko opušteni i normalni da je to fascinantno. Kultura i odnos kakav ispoljavaju prema nama je za svaki respekt. Trudimo se da im za svaku sitnicu priskočio u pomoć. Imamo dosta rekvizita i opreme, a dio donesu i oni. Treniraju uglavnom dva puta dnevno, a ponekad su postavljene i tri mreže istovremeno. Sve što je do nas ispunimo im, mada nisu nimalo zahtjevni. Posebno me oduševilo kako su uredni, kao i činjenica da do hotela koji je udaljen nekih 400-500 metara svaki put prošetaju - rekao je stručni saradnik u dvorani Nikola Dubovina.

Brend Pala

Načelnik opštine Jugović naglasio je da mu je izuzetna čast što je opština na čijem je čelu postala baza odbojkaša, koji su, kako kaže, postala brend Pala.

- Postupili smo tako da nismo ništa tražili zauzvrat. Shvatili smo da je to najbolji način naše promocije i da samo možemo dobiti dolaskom odbojkašica i odbojkaša. Njihov glavni uslov bio je da imaju dvoranu 24 časa na raspolaganju, što smo bez problema ispunili. Na sreću, prvi put 2017. godine sve je prošlo na najbolji mogući način, pa nije bilo razloga da ne produžimo saradnju. Nema sumnje da ćemo je nastaviti, jer dobre i uspješne stvari ne treba mijenjati. Veliku zahvalnost dugujemo i Vladi RS, koja je ove godine finansirala boravak odbojkašica plativši smještaj. Dakle, ovo je uspjeh svih nas, počevši od male djece koja uživo gledaju svoje idole, preko svakog građanina Pala, pa sve do vrha vlasti - rekao je Jugović.

Borovnice sa Jahorine

Dolazak reprezentacija na Pale pomalo je i sudbonosan za vlasnika i direktora hotela “Jet set” Dejana Golijanina, koji je prvi susret sa odbojkašima imao prije dvadesetak i kusur godina kada je radio u beogradskom hotelu “M”.

- Tada je taj hotel bio baza odbojkaša koji su 1996. godine osvojili bronzu, a četiri godine kasnije zlato u Sidneju. Nisam mogao ni da sanjam da ću ih poslije 20 godina ugostiti u svom hotelu i svom mjestu. Stara poznanstva smo obnovili, a nova uspostavili. Pravo je zadovoljstvo ugostiti ih. Nisu uopšte zahtjevni, a mi se stvarno trudimo da im udovoljimo, naročito kada je u pitanju hrana. Cicvara, palenta, razne čorbe, kajmak… Čak smo im prije podne brali borovnice na Jahorini, a servirali im za ručak. Djevojke su posebno bile oduševljene, kao i selektor Terzić. Čovjek bi rekao da je vrlo ozbiljan dok ga ne upozna, ali je privatno sušta suprotnost. Jako opušten, jednostavan, komunikativan, pravi gospodin. Stalno smo u kontaktu sa njima, a generalni sekretar Ivan Knežević me juče nazvao i rekao da ništa nećemo mijenjati. Iduće godine su Olimpijske igre u Tokiju, svi se nadamo još jednom zlatu - rekao je Golijanin.

Divni gosti

Upravnik dvorane “Peki” Dejan Janković kazao je da je u toku izrada projekta kojim bi sa hotelijerima i u saradnji sa opštinom prezentovali sadržaje i mogućnost za pripremu sportista. Drugi put ove godine priliku da ugoste odbojkaše imali su zaposleni u hotelu “Damis”.

- Izuzetno je zadovoljstvo što smo bili njihovi domaćini. Punih 14 godina bavim se hotelijerstvom, posebno su se isticali kulturom, vaspitanjem, šarmom... Nezahvalno je izdvojiti bilo kojeg momka jer su svi posebni na svoj način. Bilo je i suza na rastanku, uz čvrsto obećanje da će nam mahati sa balkona. Svi vjerujemo da ćemo ih gledati i na Olimpijskim igrama u Tokiju, a da će u pohod na zlato krenuti iz našeg hotela - rekla je menadžer hotela “Damis” Božana Savić.

Poseban utisak na osoblje “Damisa” ostavio je doktor reprezentacije Ljuban Martinović.

- Pravi je dobri duh reprezentacije, čovjek koji je uvijek spreman za šalu i lijepu riječ. Momci prema njemu imaju veliko poštovanje - rekli su u “Damisu”.

Kvalifikacije za OI

Muške odbojkaške reprezentacije Srbije, Francuske, Belgije, Slovenije, Bugarske, Holandije i Češke igraće na turniru evropskih kvalifikacija za Olimpijske igre 2020, saopštila je Evropska odbojkaška konfederacija (CEV). Kvalifikaocioni turnir na programu je od 5. do 10. januara u berlinskoj dvorani “Maks Šmeling”, a ekipe će biti svrstane u dvije grupe sa po četiri ekipe i po dvije će se plasirati u polufinale. Plasman na OI izboriće samo pobjednik turnira.

Jovović na rođendanu

Tetka i brat djevojke Marije, inače odbojkašice, koja je tih dana slavila 18. rođendan, zamolili su menadžerku hotela “Damis” Božanu Savić da upozna slavljenicu sa Nikolom Jovovićem. Kada je tehničar reprezentacije Srbije čuo da se sprema rođendanska žurka, bez problema je prihvatio poziv da bude gost iznenađenja.

- Pitao je samo kako da ide na rođendan praznih ruku, pa je ponio svoju potpisanu majicu sa nacionalnim grbom. Lice slavljenice, kada ga je ugledala, zračilo je oduševljenjem, bukvalno nije mogla da vjeruje da je upoznala svog idola - rekla je Savićeva.

Popust za Daču

Za vrijeme boravka odbojkašica i odbojkaša u hotelu “Jet set” običan smrtnik ne može da prespava. Ali, postoje izuzeci.

- Morali smo da izađemo u susret legendi vaterpola Danilu Ikodinoviću, koji je u vezi sa kapitenom ženske reprezentacije Majom Ognjenović. Odličan je momak, pravi šampion, baš kao i izabranica njegovog srca - rekao je direktor hotela Dejan Golijanin.

Jagnjetina sa Romanije

Poznato je da je meni sportista prilično striktan, ali pravila ponekad jednostavno moraju da se prekrše.

- Prve godine smo ih počastili jagnjetinom sa Romanije. Bili su oduševljeni. Svake godine im organizujemo izlete na Jahorinu. Posebno mi je drago što su oni zavoljeli ovaj kraj, što ih ljudi na ulici prepoznaju i što im bukvalno ne daju da plate kafu u kafiću. To govori o nama kao domaćinima, a oni znaju to da cijene - rekao je Jugović.

Slatkiši za djecu

I osoblje hotela ima samo riječi hvale za sve članove muškog i ženskog tima. Ipak, poseban utisak ostavila je Maja Ognjenović.

- Pitala me je da li imam djecu, a kada je krenula, kupila je punu kesu slatkiša. Svaka joj čast, veliki je čovjek - rekao je konobar u ovom hotelu.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 44m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 39m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 44m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 33m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 42m
    3