Sarajevski Srbi utkali živote u temelje Srpske, a Sarajevsko-romanijska regija drugi mandat zaredom nema predstavnika u Vladi

21.12.2022. 21:50
14
IZVOR: katera.news

Član Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Berjan, se tokom današnje Skupštine o imenovanju nove Vlade dotakao 1991. godine i sarajevskih Srba koji su pretrpjeli veliku žrtvu.

On je naveo kako je Sarajevo, u vrijeme dok nije krenuo rat, brojalo oko 160.000 građana srpske nacionalnosti.

- Sarajevski Srbi su živjeli u 10 opština prijeratnog Sarajeva. Od samog početka ratnih dejstava, pa sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, sarajevski Srbi su otišli iz mnogih opština – ističe Berjan, dodajući kako je neko potpisao da nekadašnji predjeli u kome su bili Srbi, nakon rata ostaju pod vlašću muslimansko-hrvatske federacije.

On navodi kako su sarajevski Srbi napustili te predjele, jer, kako kaže, nisu željeli da žive pod tuđom vlašću.

- Selidba sa tih predjela u Sarajevu ujedno je značila da „ponesemo“ grobove i naših najmilijih, a dokaz tome je spomen obilježje u Sokocu – naveo je on, govoreći kako je u Sokocu sahranjeno više od 1000 srpskih vojnika Republike Srpske sa sarajevskog ratišta.

On je naglasio kako su sarajevski Srbi podnijeli veliki teret, te doživjeli veliku žrtvu.

- Sarajevski Srbi doživjeli su veliku žrtvu, koju su ugradili u temelje Republike Srpske. Nažalost, sada vidimo kako u današnjoj Vladi nema niti jedan predstavnik koji je iz Istočnog Sarajeva, niti iz Sarajevsko-romanijske regije – rekao je on.

Prema njegovim riječima, to je poražavajući podatak, znajući koliko su građani Istočnog Sarajeva dali Srpskoj.

-  Ni u prošlom mandatu gospodina Viškovića, a ni prije toga, nijedno ministarstvo nije pripalo građanima Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije – naglasio je on.

Berjan ističe kako je vlada u kontinuitetu već 17 godina, te nema prostora da bude predstavnik Vlade neko iz Istočnog Sarajeva.

- Sve su to poražavajući podaci, za nas, za naše građane iz Istočnog Sarajeva, bez obzira što su naši građani u većinskom dijelu dali povjerenje SNSD-u. Ni ova informacija, nije išla u prilog da dobijemo našeg predstavnika – rekao je Berjan. 

Iako vidno razočaran, Berjan je novoj Vladi poželio uspješan i srećan rad, izražavajući nadu da će pokazati rezultat koji će građani osjetiti širom Republike Srpske.

Komentari 14
  • Generic placeholder image
    Branislav 15.01.2023. 20:53
    Slušajte me bagro "komentatori". Sram vas bilo! Lajete ko psi bez osnova. Darko je sin palog borca....bitange ljudske. I nije prodao ni pedalj zemlje ni kuću u selu Doglodi. I da kažem ovom papku što pita šta je završio. Elektrotehnika fakultet majmune ortodoksni.. Nemanja. Nije klošar kao ti....sram te bilo i tebe i svih lajavih komentatora
  • Generic placeholder image
    Nemanja 23.12.2022. 01:32
    Sta si po struci Berjan? Koji si fakultet zavrsio? Privatni ili drzavni? Odkud u skupstini kad nisi imao dovoljno glasova? Dogovorio si se sa Bozovicem da se odrekne mandata samo da bi se i ti uhljebio..Stidi se, koga ces ti da prestavljas? Takvi kao ti ste najveci krivci zasto smo dosli tu gdje jesmo ( drugi krivac je narod koji vas trpi sve ove godine)
  • Generic placeholder image
    A 22.12.2022. 18:52
    Mali idi uci nesto da radis ne pametuj kada to nisi. Slika I prilika SDS-a
  • Generic placeholder image
    Pero re:Anonimno 22.12.2022. 16:07
    Šta reče, pa prodali su svoju imovinu.
    Znači svoju imovinu koju su imali vjekovima a ne tuđu.
    Halo........
  • Generic placeholder image
    SaSa 22.12.2022. 10:22
    Opet najgori iz nase regije odose da nas prestavljaju, zato nam je takav rezultat
  • Generic placeholder image
    Akcijareakcija 22.12.2022. 09:35
    Imaćemo zato državnog ministra sigurnosti :)
  • Generic placeholder image
    Srecko 22.12.2022. 08:14
    Dobro, i sta sad? Informisali ste gradjane i sta ste preduzeli konkretno goapodo politicari ili cekate da na bazi vase informacije narod preduzme nesto a vi gledate iz pozadine i navijate.
    Niko nije razocarao kao vi iz sds, dozvolili ste da jedan poltron radi sta hoce dijelom i uz vasu konkretnu podrsku a vi kao najvisi oblik borbe za bolje ovog naroda izadjete i date neke blijede dnevnopoliticke izjave koje nemaju nikakav efekat. Bolje je ne oglasavajte se uopste ako nemate nista pametnije da kazete.
    Povedite ovaj sludjeni, osiromaseni narod u proteste ako imate neku viziju manite se prazne price.
    Osim Vukana ne vidim prisustvo sds i pdp kao opozicionara vise kao maskirane podrske vlasti. Sramota!!!!
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 22.12.2022. 08:03
    Ne mora ni biti,sve se to nadoknadi kroz mjesta direktora,pomoćnika ministara pa na dalje.Nek se izgradi brza cesta od Bjeljine do Podromanije i treća traka preko Romanije svima će biti dobro.
  • Generic placeholder image
    Soko 22.12.2022. 07:57
    I, ako je sve dao i odnio u Banju luku, nije dobio glasove, ali su mu Srbi iz Sarajevsko-romanijske regije nadoknadili, i imaćeo opet Boška Tomića za savjetnika, dosta nam...
  • Generic placeholder image
    Anonimno 22.12.2022. 07:12
    Vodi Vas ruka vlastitog interesa koristeci,neka mi oproste roditelji,termin poginuli borci I porodice poginulih boraca.jer je to nazalost tako.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 22.12.2022. 07:00
    Ali su prodali imovinu,mnogi se hvale kako im ni unucad ne moraju raditi.za koliko su se prodala imanja na vrelu bosne,koliko stanova,poslovnih prostora se kupilo,ne samo u rs,nego u srbiji I crnoj gori.
    Tesko roditeljima Koji su izgubili svoju djecu I nemojte graditi karijere na md njima.djeca poginulih boraca su vec zrele licnosti koje su nastavile svoj zivot.sta je sa domicilnim stanovnistvom lukavice.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 21.12.2022. 23:15
    Kako ste glasali tako žanjete ;)
  • Generic placeholder image
    Jašta 21.12.2022. 23:10
    Hebo li vas Dodick
  • Generic placeholder image
    Jadranka 21.12.2022. 22:35
    U potpunosti je ovo tacno. U sarajevskom polju su bile najvecce firme giganti u kojima su radili najveci strucnjaci u svjetskim firmama. Samo oni koji su prezivjeli rat na ovim podrucjima znaju sta su prozivjeli .i sad ovdje nema pameti.strasno
Povezane vijesti
Berjan traži izvinjenje od Nestorovića Berjan traži izvinjenje od Nestorovića
Skakavac: Ministar Šeranić iznio neistine, postoji sva dokumentacija za Miloševo liječenje Skakavac: Ministar Šeranić iznio neistine, postoji sva dokumentacija za Miloševo liječenje
Berjan: Iako je obećala, Vlada Srpske nema namjeru da gradi srednjoškolski centar u Istočnoj Ilidži Berjan: Iako je obećala, Vlada Srpske nema namjeru da gradi srednjoškolski centar u Istočno...
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    21h 15m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    21h 59m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    11h 35m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    48m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    42m
    0