Šarović: Za BiH je važno da se obezbijedi više izvora snabdijevanja gasom

02.10.2019. 11:37
0
IZVOR: Srpska.info

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvuje u Atini na Prvom godišnjem sastanku o energetskim prioritetima i liderstvu u Istočnom Mediteranu, posvećenoj sigurnosti snabdijevanja energentima, gasnim koridorima i budućnosti snabdijevanja naftom i gasom.

Na današnjem ministarskom okruglom stolu posvećenom energetskim kretanjima u Jugoistočnoj Evropi, posebno u gasnom sektoru, ministar Šarović istakao je da Bosna i Hercegovina kasni u donošenju odluka o uključenju u strateške gasne projekte koji se već realizuju i zahvataju prostor Zapadnog Balkana, kao što je tzv. Turski tok i Jonsko-Jadranski gasovod, prenosi Klix.

– U donošenju strateških odluka Bosna i Hercegovina treba da se vodi vlastitom potrebom da obezbijedi više različitih izvora snabdijevanja gasom, što će donijeti i sigurnost u snabdijevanju ali i veću konkurentnost po pitanju cijene gasa i korist za krajnje potrošače –  istakao je ministar Šarović naglašavajući da “ukoliko budemo razmišljali na ovaj način, nećemo, kao sada, morati voditi unutrašnju borbu u zemlji, o tome koji je gasovod prioritetniji”.

Podsjećamo, BiH nema sopstvenu proizvodnju prirodnog gasa i potpuno zavisi od uvoza koji se trenutno vrši preko jednog dobavnog pravca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 16m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 11m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 5m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 14m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 24m
    0