"Sinovi Srpske" - Film o Prvoj gardijskoj motorizovanoj brigadi Glavnog štaba Vojske Republike Srpske

20.06.2020. 11:15
0
IZVOR: Katera

Ispred zgrade Opštine Istočna Ilidža, danas su se medijima obratili predsjednik Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Predrag Aćimović i Miodrag Zarković, a povodom početka snimanja dokumentarnog filma radnog naziva "Sinovi Srpske".

Ovaj film će upravo i govoriti o ratnom putu Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Predrag Aćimović, predsjednik Udruženja gardista rekao je da je ideja za ovaj film potekla od samih članova Udruženja, te da će ovaj film ispričati priču o osnivanju, časnom ratnom putu, slavi i palim borcima ove brigade.

- Želim da obavijestim javnost Republike Srpske kao i sve gardiste rasute po cijelom svijetu, da naše Udruženje kreće u megalomanski projekat, snimanje dokumentarnog filma radnog naziva „Sinovi Srpske“. Ovim filmom želimo da našu Brigadu dignemo iz pepela i postavimo na mjesto koje joj pripada – istakao je Aćimović.

On je u izjava za medije zamolio sve dobre ljude, institucije, Vladu Republike Srpske da finansijski pomognu u stvaranju ovog filma, koji će na najljepši način pokazati časni put Vojske Republike Srpske i ulogu Prve gardijske motorizovane brigade u stvaranju same Republike Srpske.

Miodrag Zarković, novinar iz Srbije, na samom početku istakao je da ovo jeste megalomanski projekat jer je i sama tema megalomanska i ujedno jedna od najvažnijih tema u istoriji srpskog naroda u posljednjih tridesetak godina.

- Učesnicima rata, među kojima je i ova garda, nikada nije odato priznanje kakvo su zaslužili, iako su često bili izloženi lažima, klevetama i neprijateljskoj propagandi koja o njima nije ostavila lijepu sliku u svijetu - napominje Zarković.

On je dodao da je zadatak onih koji budu radili na filmu da ispričaju istinu o ovoj Brigadi.

- Najzad je došlo vrijeme da se kaže istina koja 25 ili 30 godina, nikako ne može da dođe do onih kojima je najpotrebnija. Svi moraju znati ko je u ratu, u najtežim uslovima, pravio, odbranio i očuvao Republiku Srpsku! – ističe Zarković.

Prema njihovim riječima, lokacije za snimanje filma biće autentične, scene će se snimati na glavnim tačkama ratnih dejstava Prve gardijske motorizovane brigade, platou Treskavice i Bjelašnice, ratištu u Olovu, Bihaću, ali i drugim ratištima po kojima je pohodila ova brigada.

Prva gardijska motorizovana brigada osnovana je odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske 19. januara 1993. godine, na Bogojavljenje. Kroz ovu brigadu prošlo je oko 7100 gardista, a njih 240 ugradilo je život u temelje Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    6h 16m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    21h 46m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    21h 0m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    21h 17m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    8h 47m
    0