Skandalozna izjava Srbljanovićeve, oštro reagovao gradonačelnik Istočnog Sarajeva

14.04.2020. 15:07
4
IZVOR: SRNA/gradistocnosarajevo.net

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković uputio je otvoreno pismo Prvoj srpskoj televiziji i voditeljki Jovani Joksimović u čijoj je emisiji Biljana Srbljanović (pisac i dramaturg) izrekla neistine o građanskom ratu u BiH.

Vuković je naglasio da je neshvatljivo da je u emisiji "Prva tema", koja je emitovana 11. aprila, tokom razgovora o virusu korona i mjerama policijskog časa u Srbiji spomenut građanski rat u BiH i to skandaloznim osvježavanjem izmišljene teorije "opsade Sarajeva".

 

Pismo prenosimo u cjelosti.

- Poštovana,

Obraćam Vam se u ime stanovnika grada Istočnog Sarajeva u Republici Srpskoj ili, najbolje rečeno, u ime sarajevskih Srba.

Koristim priliku da izrazim generalno zadovoljstvo Vašim emisijama na Prvoj TV koje su veoma gledane kod nas, naročito u posljednje vrijeme, u kojima se govori o temi virusa korona. Vaš profesionalizam je sigurno neupitan i dokazan godinama unazad, te naglašavam da ovim otvorenim pismom nije namjera da ga dovodim u pitanje.

Nažalost, u Vašoj emisiji „Prva tema“ emitovanoj 11. aprila 2020.godine, Vaša gošća Biljana Srbljanović izrekla je grube neistine i netačne kvalifikacije u vezi sa građanskim ratom u Bosni i Hercegovini koje zaslužuju oštru reakciju i ovo otvoreno pismo.

Naime, neshvatljivo je da se razgovarajući o temi virusa korona i mjerama policijskog časa u Srbiji spominje građanski rat u BiH i to skandaloznim osvježavanjem izmišljene teorije „opsade Sarajeva“. Takva javna riječ nas obavezuje na osudu i demanti, naročito znajući da mi, sarajevski Srbi, nismo sigurno sami sebe napali u Sarajevu, niti smo sami sebe i svoj grad „opsjednuli“, niti je „agresija iz Srbije“ održiva priča jer je svima jasno da je u BiH bio građanski rat. Podsjećam javnost da se mi još uvijek borimo za istinu i da je za sarajevske Srbe i cijelu Republiku Srpsku najbolnije kada iz matice Srbije dolaze glasovi „starih konstruisanih priča i teorija napadača i žrtava“ koje su mahom oslonjene na jednostrano muslimansko poimanje događaja iz devedesetih godina uz podršku zapadnih medija.

Potrebno je i sada, radi istine, reći da je u Sarajevu i okolini po popisu iz 1991. godine živjelo oko 200.000 Srba (156.000 Srba i 57.000 građana koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni), a da danas tu živi oko 10.000 pripadnika našeg naroda. To nam jasno govori da je istina drugačija od one koja se pokušava servirati kroz opservacije Vaše gošće, te da je Grad Sarajevo etnički skoro očišćen od Srba i da današnje političko Sarajevo baštini lažnu teoriju „multietničke sredine“ jer to odavno nije.

Mi u Istočnom Sarajevu i u Republici Srpskoj osjećamo da imamo veliku podršku, ljubav i razumjevanje naše bratske Srbije, pa u tom kontekstu podvlačim da izneseni lični stav pojedinca, koja je perfidno zloupotrijebila javni prostor u Vašoj emisiji, razumijemo samo kao zanemarljivu statističku grešku u odnosu na generalni stav srpskog naroda u Srbiji o događajima iz devedesetih godina.

Nadajući se da ćete objaviti ovo otvoreno pismo na Prvoj TV u vidu demantija, srdačno Vas pozdravljam -

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Cics 15.04.2020. 21:28
    Biljana Srbljanovic preko Corone I svoje bolest zeli da se reklamirate I da je ima u javno zivotu.
    Prica glupost I to je jecini nacin da se vidi da je ona ziva.
    Sram he bilo sa take izjave.
  • Generic placeholder image
    david 15.04.2020. 20:54
    70 % Srba iz I Sarajeva radi u Sarajevu
  • Generic placeholder image
    Giša 15.04.2020. 20:52
    Nek si joj rekao šta ona zna i koje ona poređenja pravi.
  • Generic placeholder image
    rv 14.04.2020. 23:03
    Šta je to Sarajevo što je bilo u opsadi? Srbi su bili u Sarajevu do Dejtona jesu li i oni bili u opsadnom stanju ili samo tadašnji muslimani a odnedavno Bošnjaci?
Povezane vijesti
Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    7h 40m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    7h 45m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    8h 37m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    21h 7m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    8h 51m
    0