Skupštinska većina u Istočnoj Ilidži izigrala dogovor i stopirala odluke koje pune budžet

30.12.2019. 19:37
5
IZVOR: Katera

Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je na današnjoj sjednici jednoglasno budžet za 2020. godinu u iznosu od 9 miliona i 300 hiljada maraka, dok rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 8,4 miliona KM, za koje je reserno ministarstvo dalo saglasnost, nije usvojen, jer ga je odbacila skupštinska većina koju čine o SNSD-a, Ujedinjena Srpska, DNS i tri nezavisna odbornika.

Budžet je usvojen nakon što je načelnik opštine Marinko Božović prihvatio amandmane skupštinske većine. Međutim, nakon usvajanja budžeta odbornici skupštinske većine usvojili su novi amandman za smanjenje poreske stope sa 10 na 6 posto, te nisu podržali niz odluka koje se odnose na punjenje budžeta opštine Istočna Ilidža i na taj način, kako tvrde u SDS i PDP, prekršili dogovore i doveli u pitanje likvidnost opštine.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović, ističe da je on uz konsultacije prihvatio sve amandmane koje je predložila skupštinska većina, kako bi budžet bio usvojen i kako bi se u narednoj godini realizovali svi planirani projekti, ali je, kako je istakao, odbornicima SNSD-a bitnije ostvariti politički poen, nego pomoći građanima Istočne Ilidže.

-Nakon što smo, iz najbolje namjere pristali na niz amandmana, oni nisu sačekali ni 10 minuta da  prekše svaki dogovor – ističe Božović i dodaje da su odbornici skupštinske većine doveli u pitanje oko milion i po maraka koje su planirane u budžetu za 2020. godinu.

Božović dodaje da će, uprkos neprincipijelnom ponašanju odbornika vladajuće koalicije, koja je stopirala razvojne investicije, uvijek podržati odluke od kojih će korist imati građani Istočne Ilidže.

Danas je, nakon tri mjeseca, podržana zamjena zemljišta za ambulantu u Kasindolu, kao i kupovina zemljišta za pristupni put prema budućoj zgradi gimnazije.

-Ispostavilo se da su na prethodnim sjednicama bespotrebno skidane odluke koje se odnose na ambulantu u Kasindolu, na pristupni put prema gimnaziji, zemljište Vase Cabe za Cabin most, pokušavane opstrukcije na izgradnju mosta u Vojkovićima, kao i rekonstrukcije niza ulica – rekao je Božović.

- Posebno sam ponosan na završetak ulice Meše Selimovića za čiju izgradnju odbornici SNSD-a smatraju da još nije trebala krenuti – kaže Božović.

-Dugo je trebalo da im postane jasno da su to dobri projekti i poslije dužeg ubjeđivanja te odluke su prihvatili. Nadam se da će i ove naredne biti prihvaćene, jer se tu ne radi o politikanstvu,  već o građanima koji će imati koristi od realizacije tih projekata - zaključio je Božović.

I odbornik PDP-a u SO Istočna Ilidža Rade Ćosović ističe da su odbornici skupštinske većine svojim postupcima ugrozili investicije na području opštine Istočna Ilidža.

-Uzaludno smo zasijedali cijeli dan i usvojili budžet, a nakon toga osporili određene odluke koje znače prihod u budžetu. Određene odluke su sigurno dovedene u pitanje. Džaba nam je širiti pozitivne informacije po društvenim mrežama, ako dogovor izigramo za pet minuta - ističe Ćosović.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Nebojša Šešlija izrazio je zadovoljstvo što je SNSD sa svojim koalicionim partnerima učestvovao u donošenju budžeta za narednu godinu.

-Moram istaći zadovoljstvo da su naši amandmani na sam budžet usvojeni – rekao je Šešlija.

Sudeći po svemu danas viđenom, uzaludan je bio pokušaj načelnika opštine Istočna Ilidža da se izdigne iznad politike, te radi u korist građana Istočne Ilidže, jer je njegova dobra volja ipak izigrana.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Bosko1 02.01.2020. 10:20
    Ovo iz snsd nemaju pojma, znaju bacati prasinu narodu u oci. Stopirali su 22 projekta koji su se trebali realizovati u narednoj godini. Jedan od tih projekata je bio i ovaj Dio put prema Ilinaci!
    A eto nije narod lud, da glasa za crvene kmere!
  • Generic placeholder image
    Nemanja 31.12.2019. 06:26
    Pored svih napora i pokusaja da dogovorimo da gardjani imaju koristi od svih projekata SNSD i ovaj crni Trapara to izigraju za pet minuta. Mogu samo reci da se nadam da ce narod prepoznati napore nacelnika Bozovica i ideju
  • Generic placeholder image
    Mirko T. 31.12.2019. 00:09
    Niste u stanju ni 500 metara puta do Ilinjace da asfaltirate ,zato narod i glasa za SNSD.
  • Generic placeholder image
    Goran M 30.12.2019. 21:35
    Kad su oni nešto ispoštovali? Šešlija se hvali po fejsbuku sa budžetom, pametnije mu je da vodi računa o bolnici ako je već neki direktor, da zadrži doktore da nas ima ko liječiti.
  • Generic placeholder image
    Mladen 30.12.2019. 21:24
    SNSD i vaši sateliti ako bude po Božijem da vam se istom mjerom odužimo na sledećim izborima. Nadam se da će svi stanovnici Istočne Ilidže koji nisu kupljeni od strane SNSD glasati protiv istih. Da im vrate za sve što rade stanovnicima Istočne Ilidža.
Povezane vijesti
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 18m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 13m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 7m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 16m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 26m
    0