Služen parastos za 12 poginulih i umrlih jurišnika (FOTO)

10.02.2023. 10:57
0
IZVOR: katera.news

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži služen je parastos za 12 poginulih i umrlih pripadnika Prvog jurišnog bataljona Ilidžanske brigade.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža i bivši zamjenik komandira Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je na današnji dan 1994. godine komanda Sarajevko-romanijskog korpusa zajedno sa komandom Ilidžanske brigadu odlučila da formira Prvi jurišni bataljon.

- Danas odajemo počast šestorici poginulih i šestorici umrlih pripadnika ove brigade. Njihova zasluga, ali i zasluga svih boraca je nemjerljiva – rekao je Lučić i dodao da su pored sarajevskog ratišta pripadnici ovog bataljona ratovali i na ratištima van zone odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Slika

Foto: katera.news

Prema njegovim riječima, jurušnici su učestvovali u nekim od najtežih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao što su operacija „Zvijezda 94“ u Goraždu i bitke na Moševačkom brdu.

Kako ističe, ovaj bataljon je bio sastavljen od najiskusnijih i najbolje obučenih boraca iz Igmanske i Ilidžanske brigade, ali i MUP-a, a njeno jezgro je predstavljala Srpska garda Ilidža.

Lučić je naveo da dio preživjelih pripadnika Prvog jurišnog bataljona živi u Istočnom Sarajevu, ali da su se mnogi raselili i žive u Srbiji ili širom svijeta.

Prema njegovim riječima, godišnjica formiranja ovog bataljona je povod za okupljanje preživjelih pripadnika jedinice i sjećanje na poginule saborce, druženje sa njihovim porodicama, te evociranje uspomena.

Slika

Foto: katera.news

- Mi ćemo nastaviti obilježavati i čuvati sjećanje na sve poginule i preminule jurišnike, a poslije nas će to nastaviti činiti i naši potomci – rekao je Lučić.

Prvi jurišni bataljon Ilidžanske brigade formiran je 10. februara 1994. godine i bio je sastavljen od najiskusnijih i najbolje obučenih boraca iz Igmanske i Ilidžanske brigade.

Postrojavanje je obavljeno u kasarni u Blažuju. Komandant bataljona Slobodan Janjić Bauba predao je raport generalu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Nakon toga je general Galić, u pratnji komandanta brigade Vladimira Radojčića i komandanta bataljona Slobodana Janjića, izvršio svečanu smotru i pozdravio borce novoformirane jedinice.

Prvi jurišni bataljon je učestvovao u mnogim bitkama na sarajevskom ratištu, ali i šire, gdje god je trebalo braniti srpski narod i teritoriju.

U tim borbama neki jurišnici su dali svoj život, a među njima i komandant Bauba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    17h 5m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    7h 1m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    18h 52m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    14h 32m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    17h 52m
    0