Sokolac: Treba pomoći bolesnoj starici Roksandi Borovčanin

28.04.2020. 14:42
0
IZVOR: SRNA

Članove sokolačkog volonterskog tima, koji već mjesec dana svakodnevno pomažu bolesnim i starim sugrađanima zbog virusa korona, ovih dana je do suza ganulo stanje u kome su zatekli polupokretnu Roksandu Rosu Borovčanin /85/ koja životari u jednoj od baraka na Sokocu.

Vera Mijatović, jedan od članova ovog tima, rekla je da je Roksanda samo jedan od 11 korisnika privremenog smještaja u nekadašnjoj radničkoj baraci u Ulici Marka Ećimovića.

Ona je podsjetila da su dotrajali objekat svojevremeno koristili građevinski radnici sezonci, a posljednih dvadesetak godina u njoj su privremeni krov nad glavom našle porodice i samci iz kategorije socijalno ugroženih.

Prema njenim riječima, u ovoj oronuloj baraci danas osam porodica koristi zajednički toalet i tuš kabinu, u kojoj se kao paravan koristi šatorsko krilo.

- U jednoj od prostorija, koja više liči na ostavu za drva, između zidova sivih od vlage i dima, životari polupokretna starica Roksanda Borovčanin, skoro slijepa i nagluva - navela je Mijatovićeva.

Ona je navela i da je ova starica udajom došla sa Kolašina u jedno od sokolačkh sela, tako da u ovom kraju nema bližnjih koji bi brinuli o njoj.

Nakon smrti muža, Roksanda je ostala sama i smještena je u baraku u naselju Ćilimara već osam godina, ali je iz godine u godinu njeno zdravlje bilo sve lošije.

Mijatovićeva je navela i da je Roksanda polupokretna, zbog slabog sluha teško se sporazumijeva, a porodičnu penziju preuzima staratelj koji joj donosi namirnice, lijekove i obezbijedi drva za ogrev.

- Uslovi u kojima žive stanari ove barake su teški i za mlađe, a posebno za polupokretnu i skoro slijepu staricu kojoj je neophodna pomoć drugog lica. Teško je zamisliti da u ovakvoj situaciji čovjek može provesti dan, a ne mjesec i godine - naglasila je Mijatovićeva.

Prema njenim riječima, na sreću je činjenica da se u svakom zlu nađe čovjek dobre volje, pa i u ovom, te je Roksandi u pomoć priskočila komšinica Mirjana Milidragović.

Milidragovićeva je rekla članovima volonterskog tima da opština Sokolac pomaže stanarima barake u naselju Ćilimara u vrijeme praznika, obezbjeđivanjem osnovnih životnih namirnica i drva za ogrev.

Milidragovićeva i članovi Volonterskog tima istakli su da je Roksanda jedinstven slučaj i da joj treba obezbijediti redovan obrok, toalet i bar povremen medicinski nadzor, te su pozvali sve koji su u mogućnosti da pomognu ovoj starici.

Veliku nadu najveći broj stanara ovog trošnog objekta polaže u zgrade za smještaj socijalno ugroženih, čija je izgradnja u toku.

- Volontirajući u minulih 30 dana i obilazeći socijalno ugrožene uvjerila sam se da u našem kraju ima mnogo sličnih sudbina i tužnih priča starih lica i samaca, nakon kojih čovjek shvati da je zdravlje na prvom mjestu, a sve ostale želje treba ostaviti na stranu - poručila je Mijatovićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    17h 37m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    23h 10m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    3h 10m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    17h 47m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    3h 16m
    0