Specijalna brigada policije - Prvi odred Jahorina 1000

02.09.2021. 12:17
0
IZVOR: KATERA
Prvi odred SBP Jahorina formiran je 1992. godine i na formiranju ovog odreda od preostalih osam momaka formirani su ostali odredi Specijalne brigade policije Republike Srpske, ukupno njih devet.
 
Na oznakama, narukvicima, naramenicama koje su nosili na rukavima, Prvi jahorinski odred Specijalne brigade policije počinjao je sa brojem 1000, pa zatim broj pripadnika jedinice, na primjer 1001-1002 i tako dalje, prenosi "Fejsbuk" stranica Muzej stvaranja Republike Srpske.
 
Svih preostalih osam odreda, su počinjali sa brojevima od 2000 do 9000 . Najelitniji dio ove jedinice bili su pripadnici odreda "Kušićevi lavovi", u sastavu Prvog jahorinskog odreda.
 
Jedinica je brojala od 250 do 300 pripadnika, njih 30 je ugradilo živote u temelje Republike Srpske. Komandant Rajko poginuo je 1994. godine u saobraćajnoj nesreći.
 
Priča autora kompletnog projekta i priče muzeja :
 
Prije više od 15 godina na jednoj proslavi čuo sam priču koja je više djelovala kao legenda, kako je na ratištu Zlatište (reon Trebevića, sarajevsko ratište) neprijateljski snajperista imao na nišanu komandanta Rajka Kušića i da je pucao pravo u srce. Rajko je pao i nakon nekoliko sekundi ustao. Neprijateljski snajperista je zanijemio, nije ponovio hitac. Metak koji je pogodio komandanta zaustavio je šaržer/okvir koji se nalazio na borbenom prsluku u predjelu srca! Ovu priču sam čuo prije više od 15 godina, nakon održavanja prve samostalne izložbe povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. Tokom trajanja izložbe jedan od posjetilaca je bila sestra pokojnog komandanta Rajka Kušića, koja mi je srdačno predala i poklonila kompletnu uniformu komandanta uključujući i deformisani šaržer/okvir koji je zaustavio snajperski hitac!
 
Nastaviće se priča...
 
 
Autor: Đorđe Kardum
 
 
Više informacija na "Fejsbuk" stranici: Muzej stvaranja Republike Srpske
Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Kako je dvadesetogodišnjakinja postala simbol Garde Republike Srpske Kako je dvadesetogodišnjakinja postala simbol Garde Republike Srpske
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    22h 33m
    13
  • Preminula Vera Grgić
    4h 44m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    5h 28m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    9h 33m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    9h 37m
    2