Spisak ulica koje pripadaju novoj parohiji lukavičkoj

25.08.2021. 10:24
0
IZVOR: citajfilter.com

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma, 11. januara 2021. godine, osnovana je Srpska Pravoslavna parohija lukavička u Istočnom Novom Sarajevu.

Parohija je osnovana preimenovanjem dotadašnjih parohija treće i četvrte kotoračke. Parohiju lukavičku čine dvije parohije, prva i druga, na kojima su postavljeni protojerej Mladen Mikavica i jerej Vidak Vujadinović.

Prvu parohiju u Lukavici – Istočno Novo Sarajevo, čine ulice: Stefana Nemanje (desna strana od ulaska iz ul. Vojvode Radomira Putnika parni brojevi 2 i 4), Spasovdanska (parni brojevi 2 – 24, neparni 5 – 51), Hilandarska (parni brojevi 2 – 42 i neparni brojevi 17 – 29), Vojvode Radomira Putnika (parni brojevi 42 – 54), Zmaj Jovina (neparni brojevi 17 i 19), Prve Sarajevske brigade (desna strana od ulaska iz ulice Spasovdanske od broja 2 do 8), Boriše Starovića, Sime Milutinovića Sarajlije (parni brojevi).

Drugu parohiju u Lukavici – Istočno Novo Sarajevo, čine dijelovi ulica Karađorđeva (desna strana od ulaska iz ul. Vojvode Radomira Putnika zaključno sa brojem 28). Cara Lazara (parni brojevi 2 – 16), Stefana Nemanje (neparni brojevi 1 – 23, do kružnog toka; parni brojevi od broja 6 do kružnog toka), Spasovdanska (neparni brojevi 1 – 3), Dečanska ulica, Hilandarska (neparni brojevi 1 – 15), Prve Sarajevske brigade (parni brojevi 10 – 16), Mome Kapora i Sime Milutinovića Sarajlije (neparni brojevi).

U parohiji navode da je u planu izgradnja Sabornog hrama Hrista Spasitelja na Trgu Republike Srbije. Do izgradnje hrama, blagoslovom Njegovom Visokopreosveštenstva Mitropolita Dabrobosanskog gospodina Hrizostoma, koristiće se hramovi Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji i Svetog Varnave Hvostanskog na Vranješu.

Paroh prvi lukavički protojerej Mladen Mikavica

Mob: +387 65 726-491;

e-mail: mmikavica@gmail.com

Protojer Mladen Mikavica

Rođen je 10. januara 1982. godine u Priboju od oca Ilije i majke Ljubinke (rođene Jovanović). Osnovnu školu “Boško Buha” završava u Štrpcima, 1997. godine.

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Dabrobosanskog Gospodina Nikolaja, upisuje petorazrednu bogosloviju “Sveta Tri Jerarha” u Srbinju i istu, pod nazivom „Sveti Petar Dabrobosanski“, završava 2002. godine u Srbinju (Foči), kao klirik Mitropolije dabrobosnaske. Iste godine upisuje se na Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog u Foči. U periodu od 2002. do 2008. godine, predaje pravoslavnu vjeronauku u Osnovnoj školi “Boško Buha” u Štrpcima.

Stupa u brak 06. oktobra 2007. godine sa izabranicom Danijelom Jokić.

Odlukom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Dabro-bosanskog Gospodina Nikolaja, rukopoložen je u čin đakona, 23. novembra 2008. godine , a dan kasnije 24. novembra u čin jereja. Dana, 01. decembra 2008. godine, postavljen je za privremenog paroha u Trnovu.

Odlukom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Dabrobosanskog Gospodina Hrizostoma, 11. maja 2019. godine, postavljen je na treću parohiju kotoračku, pri hramu Sv. Vasilija Ostroškog u Dobrinji. U čin protojereja,  proizveden je 29. decembra 2019. godine.

Na parohiju prvu lukavičku, postavljen je u januaru 2021. godine, blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Dabrobosanskog gospodina Hrizostoma.

Otac je troje djece. Krsna slava – Sveti Sergije i Vakho.

Paroh drugi lukavički jerej Vidak Vujadinović

Mob: +387 66 323 684;

e-mail: vujadinovicvidak@gmail.com

Jerej Vidak Vujadinović

Rođen je 19. novembra 1983. god. u mjestu Ljubovija, od oca Momira i majke Milke (rođ. Jovanović). Osnovnu školu završava u Bratuncu , a srednju bogosloviju, blagoslovom mitropolita Dabrobosanskog Gospodina Nikolaja upisuje 1998. god. u Srbinju i istu završava u Srbinju (Foča), kao klirik Mitropolije dabro-bosanske, 2002. godine. Iste godine, upisuje se na Muzičku akademiju, odsjek za crkvenu muziku i pojanje, gdje diplomira 2007. godine., i stiče zvanje profesor crkvene muzike i pojanja. Kroz cijelo svoje školovanje aktivno je bio član mnogih horova, a najveće iskustvo stekao je u horu bogoslovije, kao i u Kamernom horu Smjera za crkvenu muziku i pojanje, pod dirigentskim rukovođenjem profesora mr Rada Radovića. Kamerni hor se istakao velikim evropskim i svjetskim priznanjima. Pored ovih horova bio je i aktivan član Srpskog pjevačkog društva „Sloga“ iz Sarajeva. Učestvovao je u Ljetnjoj školi crkvenog pojanja „Korneliju u spomen“ u Sremskim Karlovcima 2007-2008. god. Uporedo sa studijama bio je aktivan pojac u hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, 24. januara 2008. godine, postavljen je za profesora u Srpskoj Pravoslavnoj Bogosloviji Svetog Petra dabrobosanskog u Foči. Iste godine u septembru, odlukom nastavničkog savjeta, postaje dirigent hora bogoslovije. U školskoj 2017/18. godini, odlukom nastavničkog savjeta postavljen je za glavnog vaspitača bogoslovije. Pri istoimenoj školi osniva i muzički sastav „Kimval“, za čije članove bira talentovane učenike bogoslovije i Srednjoškolskog centra u Foči, sa ciljem da se ujedine i povežu učenici fočanskih srednjih škola.

U čin đakona, rukopoložen je 16. decembra 2012. godine, a u čin jereja 19. decembra 2012. godine, blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita dabrobosanskog Gospodina Nikolaja. Prvu službu, vršio je u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog u krugu bogoslovije.

Od 01. oktobra 2014. godine, pričislen je bratstvu hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, a od 01. septembra 2015. godine, postavljen je za paroha novoosnovane Četvrte parohije kotoračke, pri istoimenom hramu, gdje pored parohijskih zadataka, vodi brigu o kulturnim događajima. Pri hramu osniva pjevnicu Svetog Vasilija, kao i muzički sastav „Katera“ koji se bavi izvođenjem tradicionalne svjetovne i duhovne muzike uz instrumantalnu pratnju.

U oktobru 2014. godine, upisuje se na drugi ciklus studija, Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Muzičko – pedagoško teorijski smjer i isti završava 2017. godine odbranivši master rad u klasi profesora dr Peđe Đokovića. Član je novoosnovanog kvarteta Mitropolije dabro-bosanske.

Na parohiju drugu lukavičku, postavljen je u januarau 2021. godine, blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Dabrobosanskog gospodina Hrizostoma.

Oženjen Nedom (Maunaga) iz Istočnog Sarajeva. Otac troje djece. Krsna slava – Sv. Arhangel Mihail.

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    21h 2m
    1
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    16h 57m
    6
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    13h 27m
    0
  • Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
    12h 36m
    1
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    58m
    0