Srbija dobija prvi Muzej ćirilice

01.10.2022. 19:54
0
IZVOR: tanjug.rs

U cilju očuvanja srskog nacionalnog pisma, zahvaljujući posvećenoj angažovanosti pojedinaca Bajina Bašta i Srbija dobiće svoj prvi Muzej ćirilice i to u Rači, u blizini istoimene svetinje u kojoj je radila čuvena prepisivačka škola.

Na Nacionalnom savjetu za kulturu u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija. 

- Planirani muzej trebalo bi da bude državna isntitucija imajući u vidu značaj svega onoga čime će se baviti i kom cilju će doprinijeti. Stoga je važno da bude obezbijeđen kontinuiran rad jedne ovakve institucije - naglasio je Željko Marković, direktor Arhiva u Užicu.

Isidora Bjelaković iz Matice Srpske je podržala sve ono što se radi na očuvanju ćirilice u Bajinoj Bašti i predložila da ta ustanova sa Opštinom Bajina Bašta potpiše ugovor o saradnji. Isto je predložio i direktor Narodne bibiloteke Srbije Vladimir Pištalo navodeći da će i ova ustanova svojim kapacitetima pomoći da se u Bajinoj Bašti formira Muzej ćirilice. Predstavnici Opštine Bajina Bašta su prihvatili prijedloge ovih nacionalnih kulturnih institucija koje mnogo mogu doprinijeti da Muzej ćirilice zaživi u punom kapacitetu.

Nacionalni savjet za kulturu je stručno savjetodavno tijelo i uloga mu je stalno osiguravanje stručne podrške u očuvanju, razvoju i širenju kulture.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu! Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu!
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Najčitanije
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    22h 2m
    0
  • Motociklista sletio sa puta, preminuo na putu do bolnice
    18h 41m
    0
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    14h 59m
    7
  • U nedjelju na Jasiku parastos za poginule borce VRS
    22h 52m
    0
  • Podnesen zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Džudo saveza Republike Srpske
    18h 36m
    1