Srpska se zadužuje za 611 miliona KM

16.12.2021. 10:40
0
IZVOR: Srna

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je sinoć Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu kojim se odobrava dugoročno zaduživanje Srpske za tu godinu u maksimalnom iznosu do 611 miliona KM.

Ovom odlukom propisan je maksimalni iznos sredstava za dugoročno zaduženje Srpske za 2022. godinu.

- Potrebna sredstva mogu se pribaviti emisijom obveznica na domaćem ili na međunarodnom finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada - rekla je ministar finansija Srpske Zora Vidović, obrazlažući prijedlog ove odluke u Narodnoj skupštini.

Ona je podsjetila da je na dan 30. septembar 2021. godine ukupan dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 6,093 milijarde KM ili 52,5 odsto BDP-a.

Vidovićeva je rekla na tom planu da je javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 5,014 milijardi KM ili 43,2 odsto BDP-a, što, kako kaže, pokazuje da se Srpska kreće u zakonskim okvirima po pitanjima obje vrste duga.

- Obezbjeđivanjem sredstava iz pomenute odluke možemo zatvoriti budžet za 2022. godinu i realizovati sve što smo planirali u tom periodu - rekla je Vidovićeva.

U obrazloženju odluke se navodi da će sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biti upotrijebljena za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Srpske, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija Republike, u cijelosti ili djelimično, u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    18h 11m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    19h 26m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    23h 44m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    15h 19m
    0
  • Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
    23h 28m
    0