Sutra „Pohod na Klanac“ u sjećanje na borce Kasindolskog bataljona

08.06.2024. 12:47
0
IZVOR: katera.news

Pripadnici nekadašnjeg Kasindolskog bataljona, njihovi potomci i članovi porodica, te brojni mještani Kasindola okupiće se sutra na „klancu“, mjestu gdje su poginuli prvi borci ovog bataljona i uspostavljena prva borbena linija.

Pohod je tradicionalna aktivnost koja se održava u sklopu manifestacije Dani Kasindolskog bataljona i predstavlja jednu vrstu hodočašća i odavanja počasti svim palim borcima Kasindolskog bataljona.

Polazak na pohod predviđen je za 8.00 časova ispred sportsko-rekreativnog centra u Kasindolu, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Slobodan Maunaga najavio je da su za učesnike pohoda obezbijeđena osvježavajuća pića, vojnički pasulj i sendviči za najmlađe.

Pripadnici ove jedinice hrabro su branili i odbranili porodice i nejač, ali i ranjenike zbrinute u nekadašnjoj bolnici za plućne bolesnike, ratnoj i poratnoj bolnici Kasindo.

Na klancu su pale prve žrtve odbrane Kasindola. Iz zasjede, a nakon dogovora o nenapadanju sa komšijama muslimanima iz Trnova, 10. jula 1992. ubijena su četiri srpska borca i četiri ranjena. Od Klanca, preko Donjeg Kotorca, Dobrinje, do Ilidže, bila je desetine kilometara odbrambena linija, ponegdje ni 10 metara udaljene od naselja, a samo pedalj odstupanja značio bi pogrom srpskog stanovništva, ranjenih i bolesnih u bolnici Kasindo.

U temelje Republike Srpske, 99 pripadnika Kasindolskog bataljona utkalo je živote, a zajedno sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice, na ratištima od Olova do Treskavice, stradalo je više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Manifestaciju Dani Kasindolskog bataljona“, koja traje do 16. juna, organizuju Mjesna boračka organizacija Kasindo i Opština Istočna Ilidža.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    23h 59m
    0
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    16h 1m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    23h 33m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    22h 39m
    4
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    24m
    0