Sutra Vavedenje Presvete Bogorodice

03.12.2022. 10:03
0
IZVOR: srna.rs

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslaviće sutra praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, koji simbolizuje dolazak trogodišnje Marije u Jerusalimski hram i njeno zavještanje Bogu.

Marija je u skladu sa zavjetom roditelja Joakima i Ane - da će ako dobiju porod, dijete dati u hram - dovedena u Jerusalim i uvedena u hram.

Na vratima hrama dočekao ih je prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče, koji je Mariju uveo u hram i postavio je na prvi od dvanaest stepenika koji su vodili u najsvetiji dio, nazvan Svetinja nad svetinjama. Marija se na ostale stepenike popela sama, iako je to bilo teško i odraslim ljudima.

Marija je u hramu ostala devet godina. Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu djecu.

Tako su, prema predanju, zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da djevojka ostane djevica do kraja života, već je svaka morala da se uda. Marija je živjela u Josifovoj kući kao što je živjela u hramu, tako da je ona bila prva monahinja - ona koja je život zavještala Bogu.

Vavedenje je i slava manastira Hilandar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Jovanjdan Danas Jovanjdan
Danas Sveti arhiđakon Stefan Danas Sveti arhiđakon Stefan
Patrijarh Porfirije: Majka crkva je uz pravoslavne Srbe gdje god živjeli Patrijarh Porfirije: Majka crkva je uz pravoslavne Srbe gdje god živjeli
Najčitanije
 • Lica zatečena u konzumiranju opojne droge u stanu u Istočnoj Ilidži
  13h 44m
  2
 • Banjalučani i Sokočanin vozili drogirani po Banjaluci
  12h 13m
  2
 • Lica uhapšena u Istočnoj Ilidži, pronađeno preko dva kilograma opojne droge (FOTO)
  10h 21m
  1
 • Sjećate li se Sarajeva 1984. godine?
  15h 47m
  4
 • Uhapšeni u akciji "Met" predati tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo
  14h 23m
  0