Svaki učenik SŠC „Istočna Ilidža“ ostavio neizbrisiv trag i pečat u istoriji škole (FOTO)

16.05.2023. 20:34
0
IZVOR: katera.news

U Srednjoškolskok centru Istočna Ilidža za 30 godina postojnja, od 1993. do 2023. maturiralo je 4.650 učenika i bilo je zaposleno 350 radnika, rekla je direktor ove obrazovne ustanove Branka Kovačević povodom proslave 30 godina postojanja i rade ove visokoškolske ustanove.

Ona je istakla da će u okviru obilježavanja ovog važnog jubileja biti objavljena Monografija koja je posvećena svim učenicima koji su sticali srednjoškolsko obrazovanje u ovoj školi, kao i zaposlenima koji su, svako iz svog područja rada, svih ovih godina brinuli o učenicima i školi.

- Ponosni smo na generacije učenika koje su iznjedrile mnogobrojne ugledne stručnjake, umjetnike, naučnike i sportiste koji širom svijeta pronose ime svoje škole – istakla je Kovačevićeva, dodajući da svaki učenik ostavio neizbrisiv trag i pečat u njenoj istoriji.

Danas, dodaje Kovačevićeva, SŠC "Istočna Ilidža" pohađa 620 učenika i 90 zaposlenika, koji se školuju u četiri struke – ekonomiji, pravu i trgovini, zdrvstvu, kulturi i umjetnosti, te gimnaziji.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da se davne 1993. godine rukovodstvo Srpske Ilidže odlučilo da u teškim uslovima osnuje tadašnju Gimaziju „Istočna Ilidža“.

On je čestitao jubilej rukovodstvu škole, kao i svim bivšim direktorima, i nastavnom kadru, ističući da je ova školska ustanova jako važna za opštinu Istočna Ilidža, ali i druge lokalne zajednice sa područja Grada Istočno Sarajevo.

-  SŠC „Istočna Ilidža“ dala je veliki doprinos u stvaranju velikog broja stručnjaka, ali prvenstveno dobrih ljudi. Posebno mogu da budem ponosan jer sam i ja pohađao ovu obrazovnu ustanovu, a moja generacija je nedavno proslavila 20 godina od mature – rekao je Božović.

Jovan Katić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, naveo je da je prije 22 godine završio ovu školu, te da ona ima nemjerljiv značaj u razvoju Istočno Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, ali i Grada Istočno Sarajevo.

-  Ponosam sam što škola napreduje, što se razvija i siguran sam da ćemo nastaviti sa obilježavanjem važnih datuma i jubileja i da ćemo se zajedno radovati uspjesima ove škole – rekao je Katić.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Branko Koroman podsjetio je da na teritoriji ovog grada postoje četiri srednjoškolska centar koja pohađa oko 2.150 učenika.

Prema njegovim riječima, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, škola je doživjela istu sudbinu kao i sarajevski Srbi, pa je dislocirana u tadašnju Lukavicu, a transformacijama srednjih škola 1997. godine, od tri škole formirane su dvije – Gimnazija i srednja stručna škola Istočna Ilidža i Srednja škola "28. juni".

- Škole su smještene u vojnu kasarnu, a velika obaveza svih struktura vlasti je da se naprave objekti za ove škole, kao i fiskulturne sale - rekao je Koroman, dodajući da samo znanje garantuje uspjeh i razvoj čitavog društva.

Profesor srpskoj jezika i književnosti u SŠC „Istočna Ilidža“ Kristina Vuca izjavila je da je za 30 godina postojanja ova škola mijenjala nazive, ali da je uvijek težila osnovnoj ideji - kvalitetnom obrazovanju.

-  Sistem školovanja i obrazovanja se mijenjao, a naša škola je pokazala, u svom istorijskom putu, da je odolijevala i dalje odlijeva svim problemima. Uspijevamo ići korak sa vremenom i obrazovnim sistemom i to nam je najvažnije – rekla je Vuca.

Filip Tešanović, maturant Gimnazije, rekao je da su se učenici i profesori potrudili da na večerašnjoj Svečanoj akademiji na pravi način pokažu sve šta je rađeno proteklih 30 godina.

On je dodao da trideseta generacija maturanata broji 156 maturanata.

- Sve četiri godine mog školovanja su bile divne. Profesori i uprava škola su nastojali da budu tu za nas i da nam na najbolji način prenesu znanje koje posjeduju – rekao je Tešanović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Ilidžanska gimnazija "Igmanski marš", poznatija kao "Četvrta sarajevska gimnazija", osnovana je 21. juna 1961. godine. Iste te godine počela je sa radom sa tri odjeljenja i tri profesora u prostorijama Osnovne škole "Branko Radičević". Škola se vremenom razvijala, dobila svoju zgradu, a reformom školskog sistema, u školskoj 1980/81. godini, upisujući učenike usmjerenih srednjih škola, postala je Srednjoškolski centar "Igmanski marš". Ipak, težnja profesora, učenika i svih građana Ilidže da škola u prvom redu bude gimnazija rezultovala je time da su u školsku 1991/92. godinu upisani samo gimnazijalci, i to sedam odjeljenja.

Škola je nastavila sa radom i u ratnoj 1992/93. godini. Istina, tada nije održavana redovna već instruktivna nastava. Od školske 1993/94. godine nastava se odvija redovno. U martu 1996. godine, po odluci opštine Srpska Ilidža, škola je dislocirana u tadašnju Lukavicu.

Transformacijama srednjih škola 1997. godine, od tri škole formirane su dvije – Gimnazija i srednja stručna škola Istočna Ilidža i Srednja škola "28. juni".

Od 2011. godine Gimnazija i srednja stručna škola Istočna Ilidža mijenja naziv u JU Srednjoškolski centar Istočna Ilidža.

Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“ predstavlja svojevrsni simbol egzodusa i novog života. Zajedno sa sarajevskim Srbima premještale su se i sve one materijalne i nematerijalne tekovine koje će na novom mjestu nastaviti započeto. Tako je Srednjoškolski centar „Igmanski marš“ 1996. godine prešao svoj put do novog srpskog (Srpskog) Sarajeva i simbolično zaokružio svoj prvobitni naziv.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    12h 37m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    13h 52m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    19h 43m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    18h 10m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    20h 2m
    0