Svečana sjednica Skupštine Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“

24.10.2019. 15:24
0
IZVOR: SRNA

Svečana sjednica Skupštine Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ počela je danas u Palama povodom obilježavanja 28 godina od prvog zasjedanja Skupštine srpskog naroda u BiH.

Sjednicom Skupštine predsjedava predsjednik Asocijacije Momčilo Krajišnik – prvi predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH, a potom i Narodne skupštine Republike Srpske, te prvi srpski član Predsjedništva BiH.

Na početku sjednice Skupština je odala počast svim preminulim članovima Asocijacije „Stvaraoci Republike Spske“, kao i najzaslužnijim političkim akterima stvaranja Republike Srpske.

Članovi Skupštine trebalo bi danas da razmotre izvještaj o radu Asocijacije za ovu godinu, a u planu je i usvajanje deklaracije o položaju Republike Srpske u BiH – sadašnjost i budućnost.

Danas se navršilo 28 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH.

Od njenog proglašenja 24. oktobra 1991. godine administrativno sjedište skupštine bilo je u Sarajevu, nakon izbijanja ratnog sukoba izmješteno je na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Po okončanju ratnih dejstava, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, Narodna skupština preuzima primarnu odgovornost sprovođenja normativne državne reizgradnje i obnove.

Komentari 0
Povezane vijesti
Momčilo Krajišnik - Prvi predsjednik Narodne skupštine Momčilo Krajišnik - Prvi predsjednik Narodne skupštine
Jubilej: Trideset godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske Jubilej: Trideset godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske
Preminuo Mirko Krajišnik Preminuo Mirko Krajišnik
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    11h 45m
    8
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    9h 47m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    23h 46m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    8h 40m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    8h 45m
    0