Švedska i Finska zvanično pozvane u NATO

29.06.2022. 18:27
0
IZVOR: nezavisne.com

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljen danas na samitu NATO u Madridu.

U dokumentu se ističe da će pristupanjem Švedske i Finske te zemlje biti bezbjednije, NATO jači, a evro-atlantski region bezbjedniji.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, u saopštenju je opisana kao „najznačajnija i direktna prijetnja bezbjednosti saveznika".

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, prenosi Rojters.

Dodaje se da je Alijansa odlučila i da značajno ojača sopstvenu odbranu i odvraćanje.

U dokumentu stoji da su se saveznici obavezali da rasporede dodatne robustne snage visoke pripravnosti na istočnom krilu.

NATO je u saopštenju Kinu opisao kao izazov za interese, bezbjednost i vrijednosti Alijanse i kao zamlju koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu
"Kolateralna šteta" - 25 godina od ubistva civila u Grdeličkoj klisuri "Kolateralna šteta" - 25 godina od ubistva civila u Grdeličkoj klisuri
Finci i dalje najsrećniji Finci i dalje najsrećniji
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    23h 36m
    13
  • Preminula Vera Grgić
    5h 47m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    6h 31m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    10h 36m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    10h 40m
    2