Tetimska parohija dobila svog paroha nakon šest decenija

03.11.2022. 12:10
0
IZVOR: srna.rs

Jerej Miloš Janjić paroh je tetimske parohija Srpske pravoslavne crkve, koja obuhvata područje fočanskih mjesnih zajednica Čelebići, Meštrevac i Zavait, koju je decenijama opsluživao sveštenik Miljevinske parohije.

Blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, za paroha je postavljen jerej Janjić. Ova odluka obradovala je vjernike tog područja, koji ističu da njihova parohija nakon 60 godina, koliko je bila pripojena Miljevinskoj parohiji, ponovo funkcioniše kao samostalna organizaciona cjelina.

Na području Tetimske parohije nalaze se tri crkve - Uspenja Presvete Bogorodice u Čelebićima, Svetog Nikole u Rijeci Čelebićkoj i Svetog Đorđa u Vranovini, koja je u izgradnji.

U Čelebićima je u toku i gradnja konaka budućeg ženskog manastira, a iz ove parohije najavljuje i druge aktivnosti, poput uređenja starih crkvišta u Velenićima i Potpeću.

Parohijani su pozvali sve ljude dobre volje, porijeklom sa tog područja, da se uključe u rad i organizaciju Tetimske parohije.

Svete liturgije u Čelebićima služiće se posljednje nedjelje u mjesecu i za veće praznike, najavljeno je iz ove parohije.

Tetimska parohija poznata je po sveštenomučeniku Momčilu Grgureviću, koji je mučenički, odsijecanjem glave, stradao u Čelebićima u novembru 1945. godine.

Njegove mošti danas počivaju u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog u krugu Bogoslovije u Foči.

Komentari 0
Povezane vijesti
Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
Sutra Veliki petak Sutra Veliki petak
Danas Veliki četvrtak Danas Veliki četvrtak
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    11h 32m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 28m
    0
  • Posljednji kondorov let
    23h 57m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    10h 32m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    7h 25m
    0