Trivić: Za djecu sa poteškoćama u razvoju besplatno pohađanje predškolskih ustanova

17.06.2020. 21:31
0
IZVOR: SRNA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je danas u Banjaluci da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja.

Trivićeva je naglasila da će novac za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja biti obezbijeđen iz republičkog budžeta, te da je to dio populacionih mjera.

- U nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama gdje ne postoje predškolske ustanove biće omogućeno školama za djecu sa smetnjama u razvoju i ustanovama socijalne zaštite da obavljaju djelatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru posebnog odjeljenja ili organizacione jedinice. Želimo da i u tim lokalnim zajednicama omogućimo da djeca mogu da pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje - rekla je Trivićeva u Narodnoj skupštini obrazlažući zakonsko rješenje.

Prema njenim riječima, u zakon je ugrađen i program pred polazak u školu koji je realizovan prethodnih godina u saradnji sa predškolskim ustanovama.

- Ponudili smo mogućnost da se tamo gdje nema predškolskih ustanova ovaj program može odvijati u osnovnim školama da bismo obuhvatili što više djece. Takođe, omogućili smo i organizovanje centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje - dodala je Trivićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku navedeno zakonsko rješenje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra neradni dan Sutra neradni dan
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    22h 51m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    7h 27m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    6h 43m
    0
  • Danas Markovdan
    11h 9m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    3h 59m
    3