Tropske vrućine mogu biti veoma opasne za građane

22.06.2021. 21:22
0
IZVOR: BN TV

Meteorolozi su najavili jak toplotni talas od 21. do 25. juna ove godine. Temperature će ići i do 38 stepeni, pa nadležni preporučuju da se, ukoliko se ne mora, ne izlazi vani u vremenskom periodu od 10 do 17h, a za veći dio BiH izdato je narandžasto upozorenje.

Ljetne vrućine i visok nivo UV zračenja mogu biti opasni, ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave ljude.

Simptomi uzrokovani visokom temperaturom zbog kojih se građani najviše javljaju u domove zdravlja su, između ostalog, vrtoglavica, ubrzan puls i povraćanje kao i ubrzano i otežano disanje.

Zbog toga, doktori preporučuju da se, ukoliko nije potrebno, ne izlazi napolje u vremenu od 10 do 17 časova.

- Preporuke kojih bi se poslodavac trebao pridržavati u smislu preraspodjele radnog vremena, da se ne radi u najtoplijem dijelu dana. Preporuka i da se prave česte pauze nakon svakih sat vremena fizičkog rada 10 do 20 minuta pauze, a posebno bih naglasio potrebu da se osobama koje boluju od hroničnih bolesti ukaže na potrebu da uzimaju redovno terapiju, izbjegavaju vrućine i da se javlljaju svojim porodičnim doktorima - kaže prim. dr Mladen Šukalo iz Doma zdravlja Banjaluka.

Meteorolozi kažu da je ovo samo početak tropskog talasa jer se u narednim danima očekuju temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Ni nebo ovih dana nije vedro, jer je s područja Afrike stigla velika količina pustinjske prašine i pijeska zbog čega je atmosfera zamućena i vidljivost smanjena. 

- Ovo će trajati do petka kada dolazi mala promjena vremena i malo osvježenje tokom noći na subotu gdje će rijetko biti pljuskova uglavnom u Semberiji i centralnim krajevima. Što se tiče padavina i nekog većeg osvježenja neće ga biti sigurno do kraja juna i prvih dana jula - kaže Božidar Perovanović,  meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Zbog povećanog obima potrošnje vode usljed rasta temperature, apeluje se na potrošače da vodu troše savjesno i racionalno za osnovne potrebe, a nikako za zalivanje bašta, zelenih površina, pločnika, terasa te punjenje bazena i pranje automobila. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kupci ne čekaju tropske vreline: Klime grabe već u aprilu Kupci ne čekaju tropske vreline: Klime grabe već u aprilu
Idealna temperatura po prostorijama u stanu tokom zime Idealna temperatura po prostorijama u stanu tokom zime
Utopljavanje kuća spas od velikih računa Utopljavanje kuća spas od velikih računa
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    12h 58m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    21h 50m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    15h 41m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    10h 33m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    19h 26m
    0