U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi

19.09.2024. 15:46
0
IZVOR: srna.rs

U Sokocu je danas prikupljeno 60 jedinica krvi u akciji doborovoljnog davanja ove dragocjene tečnosti, na koju se odazvalo oko 80 davalaca, rekla je Srni šef Službe transfuzije "Kasindo" Jelena Stojanović Lukić.

Ona je naglasila da će krv biti upotrijebljena za liječenje pacijenata koji leže u Bolnici "Srbija" i da su ovakve akcije potrebne, jer krv ima rok trajanja 35 dana i Služba mora stalno zanavljati rezerve krvi.

- Pozivamo sve ljude koji su zdravi, da mogu dati krv svakog radnog dana u Službi transfuzije ili da dođu na ovakve akcije - poručila je Lukićeva.

Ona je najavila da će naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi biti organizovana u ponedjeljak, 23. septembra, u Trnovu.

Predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Sokolac Mladen Mačar naglasio je da je ovo četvrta akcija u ovoj godini, koju ovaj aktiv organizuje u saradnji sa Službom transfuzije "Kasindo", te da je planirana i peta u decembru.

- Od 150 pozvanih, danas se prijavilo 80 davalaca, što govori da je i ova akcija uspješna kao i prethodne - istakao je Mačar.

On je izrazio zadovoljstvo brojem prijavljenih za ovu humanu akciju i ovom prilikom pozvao i one koji se nisu odazvali da im se priključe i postanu članovi velike porodice humanista, koji ovim gestom spasavaju život drugih.

Akciju je organizovao Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi koji djeluje pri Crvenom krstu opštine Sokolac u saradnji sa Zavodom za transfuziološku službu "Kasindo", sa kojim imaju odličnu saradnju.

Siniša Škiljević danas je dvadeseti put dao krv, a zajedno sa braćom Sašom, Slavišom i Strahinjom pošao je putem humanista, koji je davno započeo njegov otac Milenko koji je do sada krv dao više od 130 puta.

- Osim što na ovaj način pomažemo drugima, pomažemo sebi i svom zdravlju - rekao je Siniša i pozvao sve koji su u mogućnosti da daju krv.

Sokočanin Stefan Trifunović /18/ dao je krv prvi put i nije krio zadovoljstvo što se ovoj akciji odazvalo oko 80 ljudi, među kojima je bilo dosta mladih.

On je, kako kaže, sam odlučio da daruje krv jer je osjetio da to može i preporučio svima u zajednici da bar jedanput daju krv i tako spasu ljude u nevolji kojima je ovaj vid pomoći neophodan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 35m
    0
  • Slani mafini
    12h 56m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    14h 51m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    12h 45m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 14m
    0