U Beogradu najveći portret Novaka Đokovića na šljaci

04.07.2020. 09:00
0
IZVOR: Srna

Arhitekta Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, napravio je najveći portret na svijetu srpskog tenisera Novaka Đokovića na šljaci teniskog kluba "Đukić" u Beogradu.

Crtež je dug čak 24 metra, širok 11 metara, prostire se na površini od 264 metra kvadratna, na kojem je umjetnik radio četkom neprekidno šest časova, a zanimljivo je da je riječ o prvom umjetničkom poduhvatu ovog tipa na crvenoj zemlji na jednom teniskom terenu ikada, javio je B92.

Povod crteža pod nazivom "ŠLjAKAnje terena" i cjelokupnog projekta "Prvo očistimo sebe, pa pogledajmo druge", nastao je iz želje da se pruži podrška najboljem teniseru svijeta i da se pokaže da u Srbiji postoje ljudi koji vrednuju sve što Novak Đoković radi i čini za svoj narod, i ne zaboravljaju njegova djela uprkos izazovima sa kojima se susreće.

-Novak je čovek koji ima izuzetan sjaj. On pohodi naše snove i svima nam je motivacija. Teško je naći tako velike riječi koje bi ga opisale- rekao je Josifovski.

Ovaj umjetnik je od ponoći, kada je izašao na teren broj dva u Teniskom klubu "Đukić", sve do 6.00 časova ujutro, "šljakao", pazeći na svaki detalj brižljivo osmišljenog dizajna.

Josifovski je dodao da postoje oni koji ne poštuju dovoljno rezultate i smatraju sebe dostojnim da komentarišu i omalovažavaju najbolje, posebno oni koji su rođeni na Zapadu.

-Na njihovu nesreću, a našu sreću, desilo se da mala balkanska Srbija iznjedri jednog velikog šampiona u tenisu, najboljeg na svijetu, Novaka Đokovića, kakvog bi inače `trebalo` da imaju samo zemlje koje misle da su dobile pravo da upravljaju svijetom, jer se u njima uvek rađaju najpametniji i najjači ljudi. Tako barem oni misle. I u svojim naporima da objasne kako su oni uvek i u svemu u pravu, a ne Novak, stvari su prevršile meru- rekao je Josifovski.

On je naveo da je radio na ovoj slici tokom noći pod reflektorima, što mogu da potvrde i satelitski snimci, a kad je na terenu "sinuo" Novak, uskoro je izašlo i sunce da mu se pokloni.

Slika

-Istina je dakle da planetom vlada Đoković, jedini i prvi, a zvijezde su to još odavno znale. Čovek koji daje svoje srce i onima koji mu zvižde. Malo je reći pobjednik, ambasador, humanista, dobrotvor i čovek za ponos nacije. Iskreno, žao mi je tih mučenika što se kamenjem na njega bacaju. Samo psi znaju kako je to teško lajati na zvijezde- rekao je Josifovski.

On je naveo da je najzahtjevnije bilo crtanje očiju, nosa, usta, sjenčenje lica i na kraju majice, a da je za Novakovu kosu moralo da se upotrijebe dodatni džakovi šljake, kako bi se što vjernije iznijansirala da bude tamnija i uočljivija.

-Sve je rađeno uz pomoć četki. Iako mi je bilo prvi put da ovako nešto radim, vjerovao sam da ću uspjeti, jer Novak je velika inspiracija i velika je čast biti u prilici da se nešto učini za njega, tako da mi nije bilo teško da dam sve najbolje od sebe i završim svoje djelo- rekao je umjetnik.

Kao sljedeći korak ovakvog jednog projekta Josifovski ističe da mu je želja da to bude jedna konceptualna izložba portreta na terenima Rolan Garosa u Parizu, ili nekog sličnog velikog međunarodnog turnira na šljaci, kako bi se i tamo prenijele poruke o važnosti međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Novak Đoković – najbolji sportista na svijetu peti put Novak Đoković – najbolji sportista na svijetu peti put
Novak Đoković se povukao sa Mastersa u Madridu Novak Đoković se povukao sa Mastersa u Madridu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    14h 56m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    15h 10m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    15h 2m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    17h 27m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    5h 51m
    0