U Istočnom Novom Sarajevu održan koncert muzičkog sastava "Fenečki biseri"

30.06.2021. 09:44
0
IZVOR: SRNA

Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu sinoć je, u okviru manifestacije “Principovi dani”, održan cjelovečernji koncert muzičkog sastava “Fenečki biseri”, uz gostovanje vokalnog soliste Ane Ivanović.

“Fenečki biseri” izvode duhovnu, rodoljubivu, etno i tradicionalnu muziku, a repertoar im je obogaćen ruskim, makedonskim i grčkim pjesmama.

 

Grupa je osnovana u manastiru Fenek 27. oktobra 2017. godine, na Svetu Petku, slavu ovog hrama, uz blagoslov igumana Makarija. Utemeljivači su srednjoškolci i studenti braća Nikola, Stefan i Vasilije Anastasijević sa sestrom Zoricom, Nevenom Ristić i mnogobrojnim prijateljima.

Svi članovi sastava su muzički obrazovani.

U oktobru 2017. godine iguman manastira, arhimandrit, otac Makarije ujedinio je talente ovih mladih ljudi za muziku i dao ime ovom ansamblu. Sve od tada, do danas, oni sviraju i pjevaju u slavu Božiju.

Veoma je zapažen humanitarni rad “Fenečkih bisera”, a njihova velika ovogodišnja dostignuća su prvi snimljeni album i njihov do sada najveći koncert održan na Kolarcu, 9. maja.

“Fenečki biseri” imaju i svoju himnu “Pod zidom manastira Fenek”, čiji je tekst i melodiju napisao monah Damjan, a njihova dobrotvorna akcija nosi slogan “Na dar smo dobili, na dar i dajemo”, te publika ima priliku da ostavi novčani prilog ili neku drugu vrstu pomoći koja se uručuje školama i porodicama na Kosovu i Metohiji.

Više o aktivnostima i radu ovog muzičkog sastava zainteresovani mogu pronaći na njihovom “Fejsbuk” i “Instagram” profilu.

Gost na njihovom koncertu u Istočnom Sarajevu je muzička umjetnica iz Beograda Ana Ivanović.

Ivanovićeva je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, na Odsjeku za Crkvenu muziku i pojanje, nakon čega se vratila u Beograd i nastavila da se bavi muzikom kroz rad sa brojnim muzičkim ansamblima i kao rukovodilac hora.

Danas, završenog dana manifestacije “Principovi dani” u Istočnom Novom Sarajevu, biće održana Konferencija beba sa početkom u 18.00 časova na Trgu Republike Srbije. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO) Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    3h 16m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    2h 56m
    0
  • Privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    6h 19m
    0
  • Na današnji dan formirana Vojska Republike Srpske
    7h 16m
    2
  • Policajac uboden nožem!
    20h 41m
    0