U Istočnom Sarajevu koncerti povodom Svjetskog dana muzike

19.06.2023. 17:15
0
IZVOR: srna.rs

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježiće koncertima hora i gudačkog orkestra Svjetski dan muzike, 21. jun.

Koncert hora i orkestra Muzičke akademije biće održan večeras u 20.00 časova u amfiteatru "dr Veljko Vuletić" u zgradi Elektrotehničkog fakulteta /ETF/, a na istom mjestu je u srijedu, 21. juna, od 20.00 časova predviđen koncert gudačkog orkestra Muzičke akademije.

Iz Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu su saopštili da će večeras na programu biti Misa u C-duru, Ludviga van Betovena, a nastupiće solisti Albina Smjlović Tomić /sopran/, Borjana Mikavica /mecosopran/, Mladen Prodan /tenor/ i Aleksandar Dragojević /bariton/.

Na Svjetski dan muzike nastupiće Lana Perović klavir solo, Senka Slipac violina solo, Aleksandra Tolić flauta solo, Andrej Gradina gitara solo, kao i Vehbija Hodžić harmonika solo, Maja Žuža klavir i Marko Stojanović klavir.

Ideja o Svjetskom danu muzike nastala je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar DŽoel Koen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljeta koji je najduži dan u godini.

Njegovu ideju pet godina kasnije prihvatio je tadašnji francuski ministar kulture Žak Lang, a prva proslava pod nazivom Festival muzike održana je 21. juna 1982. godine u Parizu.

Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svjetskoga dana muzike i prvog dana ljeta počeli su se organizovati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Čakle - rana koja ne zarasta (FOTO) Čakle - rana koja ne zarasta (FOTO)
Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
"Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO) "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
Najčitanije
  • Lokalni izbori 2024: Održani lokalni izbori u BiH
    5h 7m
    2
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 15.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    3h 14m
    0
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 11.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    6h 41m
    1
  • Pogledajte grafikon o promjeni broja birača u odnosu na lokalne izbore 2020. godine
    6h 11m
    0
  • Sutra praznik Svete Tekle
    11h 6m
    0