U Kućancima pripremni radovi na izgradnji kompleksa patrijarha Pavla

11.11.2020. 09:11
0
IZVOR: Srna

Na rodnom imanju blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, u slavonskom selu Kućanci, u Hrvatskoj, počeli su pripremni radovi za izgradnju budućeg kompleksa koji će sadržati repliku njegove rodne kuće, muzej, crkvu, amfiteatar i konak.

Nova crkva podignuta na imanju, biće posvećena patrijarhu Pavlu, a izgradnja kompleksa treba da počne sljedeće godine.

Eparhija pakračko-slavonska namjerava da u Kućancima, kod Donjeg Miholjca, opremi muzej posvećen Gojku Stojčeviću, svetovno ime patrijarha Pavla, koji je rođen 1914. godine, a preminuo 2009. godine.

Na imanju koje se prostire na jednom hektaru bageri su krajem oktobra počeli sa radom i porušeni su stari pomoćni objekti i ograda, a ostali su samo kuća i bunar, piše “Blic”.

Paroh slatinski protojerej Dragan Gaćeša rekao je za ovaj list da će postojeća kuća biti pretvorena u muzej, u koji će biti smještena patrijarhova ostavština, a biće sagrađena i replika njegove rodne kuće.

– Napravićemo spoljni amfiteatar za predavanja i koncerte, te konak za smještaj posjetilaca, koji će dolaziti u Kućance – kaže Gaćeša.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u slavonskom selu Kućanci, u kojoj je kršten patrijarh Pavle, 1991. godine je minirana i srušena tokom posljednjeg rata u Hrvatskoj, a obnovljena je iz temelja prošle godine.

Crkva je obnavljana skoro 10 godina, a za osveštanje je izabran praznik Đurđic, 16. novembar, dan nakon što se srpski patrijarh upokojio 2009. godine.

Kuća u kojoj je rođen više ne postoji, ali je privrednik Milija Kostić iz Čačka kupio to imanje i poklonio SPC.

Na tom imanju bi, uz pomoć starih fotografija, ali i sjećanja mještana, trebalo da bude izgrađena identična kuća kao ona u kojoj je živio tada Gojko Stojčević.

Kućance su nekada većinom naseljavali Srbi, ali je danas mjesto skoro pusto.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Danas Teodorova subota Danas Teodorova subota
Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    11h 54m
    0
  • Krađa u Palama
    10h 12m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    6h 39m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    9h 27m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    6h 27m
    3