U Palama prikupljeno 59 doza krvi

24.10.2024. 15:40
0
IZVOR: srna.rs

U današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi na Filozofskom fakultetu na Palama prikupljeno je 59 doza dragocjene tečnosti, a u akciju se odazvalo 76 davalaca.

Akciju je organizovala Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale u saradnji sa Filozofskim fakultetom, Unijom studenata Republike Srpske i Studentskim parlamentom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale Jelena Petrović rekla je novinarima da je riječ o redovnoj akciji koju organizuju, te da je Bolnica "rbija" iskazala veće potrebe za ovom dragocjenom tečnošću.

Ona navodi da je bilo dosta davalaca koji su prvi put darovali krv, što joj je posebno drago s obizrom da je 65 godina dobna granica nakon koje se krv ne može davati.

- Bitno nam je da imamo novih davalaca, novih snaga koji se uključuju i postaju članovi velike porodice humanista, koji ovim gestom spasavaju život drugih. Zadovoljnim smo brojem prijavljenih za ovu humanu akciju - istakla je Petrovićeva.

Šef Službe transfuzije u Bolnici "Srbija" Jelena Stojanović Lukić rekla je da je veliki značaj ovakvih akcija kako bi upotpunili rezerve krvi, ali i za liječenje pacijenata koji leže u Bolnici "Srbija".

- I dalje je najveća potrošnja krve grupe A pozitivnih eritrocita. Međutim, trenutno imamo pacijenta sa trombocitopenijom i to su situacije kada za jednu terapijsku dozu potrebno pet dobrovoljnih davalaca svaki dan da daruju krv za jednu osobu - istakla je Lukićeva.

Ona se nada da su današnjom akcijom prikupili dovoljno koncentrata trombocita AB za njihovu pacijentkinju.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Lapčević kaže da je darovao krv četvrti put, te da studenti pored mnogobrojnih ispita koji polažu tokom godine, danas polagali jedan do najvažnijih, a to je ispit humanosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Paljani uspješni na teniskom turniru Paljani uspješni na teniskom turniru
Detalji tragedije u Palama: Obavljen uviđaj, tijelo prevezeno na obdukciju Detalji tragedije u Palama: Obavljen uviđaj, tijelo prevezeno na obdukciju
Ženska osoba skočila sa zgrade Studentskog doma u Palama Ženska osoba skočila sa zgrade Studentskog doma u Palama
Najčitanije
  • Ženska osoba skočila sa zgrade Studentskog doma u Palama
    11h 26m
    3
  • Detalji tragedije u Palama: Obavljen uviđaj, tijelo prevezeno na obdukciju
    7h 25m
    5
  • Uhapšen zbog upotrebe vatrenog oružja u ugostiteljskom objektu u Istočnom Novom Sarajevu
    5h 3m
    0
  • Pogledajte koliko će ove godine koštati litar rakije od kruške
    10h 17m
    0
  • Teška saobraćajna nezgoda u BiH
    23h 55m
    0