U proteklih devet mjeseci ostvareni dobri rezultati u svim segmentima rada

18.10.2022. 15:42
0
IZVOR: srna.rs

Policijska uprava Istočno Sarajevo u proteklih devet mjeseci registrovala je 435 krivičnih djela, što je za 41 djelo više nego u istom periodu lani, a ukupna rasvijetljenost je 89 odsto, navedeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Načelnik Uprave Branimir Šehovac naveo je da su evidentirana tri krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, dva ubistva u pokušaju i jedno nehatno lišenje života, tri krivična djela razbojništva, bez posljedica po lica, od kojih su dva rasvijetljenja.

- Registrovano je pet krađa motornih vozila, od kojih su četiri rasvijetljena i četiri automobila vraćena vlasniku - izjavio je Šehovac na konferenciji za novinare na Palama.

On je naveo da su rasvijetljena i dva krivična djela teška krađa sa većom materijalnom štetom, koja su se desila u maju, a koja su policijski službenici u kratkom roku rasvijetlili i pronašli tri izvršioca - strana državljanina, koji su u pritvoru.

Šehovac kaže da je za devet mjeseci Policijska uprava ostvarila dobre rezultate rada u suzbijanju i rasvjetljavanju krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droge - oduzeto je oko 28 kilograma marihuane, jedan zasad indijske konoplje i jednu laboratoriju za vještački uzgoj droge.

Prema njegovim riječima, iz ove oblasti evidentirana su 23 krivična djela i 310 prekršaja.

On je rekao da je u oblasti privrednog kriminaliteta obrađeno 38 predmeta, gdje pričinjena materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 1.303.254 KM, te dodao da stečena protivpravna imovinska korist iznosi 1.589.127 KM.

- Za devet mjeseci je registrovano deset napada na policijske službenike i protiv izvršilaca su dostavljeni izvještaji nadležnom tužilaštvu - naveo je Šehovac.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da je za devet mjeseci registrovano 435 krivičnih djela, podneseno 387 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 450 lica, od kojih su 102 povratnika i 13 maloljetnika u izvršenju krivičnih djela.

- Od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela, 140 je po nepoznatom počiniocu, od kojih je 99 rasvijetljeno. Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi oko 68 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost 89 odsto - rekao je Cerovina.

Cerovina je precizirao da strukturu izvrvšenih krivičnih djela čini 351 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, 38 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, 23 u vezi sa zloupotrebom droge, 22 krivična djela iz bezbjednosti javnog saobraćaja i jedno iz oblasti Krivičnog zakona BiH.

On je stanje bezbjednosti na području Uprave za devet mjeseci ocijenio kao stabilno i zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora policije Milan Čvoro rekao je da su policijski službenici za devet mjeseci zabilježili 267 narušavanja javnog reda i mira, što je za 28 odsto manje nego u uporednom periodu prošle godine.

On je naveo da je podneseno 38 zahtjeva za pokretnje prekršajnog postupka, uručili 277 prekršajnih naloga protiv 336 lica od kojih je 28 povratnika u izvršenju prekršaja.

Čvoro je istakao da su se dogodile 454 saobraćajne nezgode ili za 10 odsto manje nego u istom periodu lani, te da je evidentirano šest nezgoda sa poginulim licima, 30 sa teže i 89 sa lakšim povrijeđenim.

Prema njegovim riječima, u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo osam lica, i to na području Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Rogatice.

Čvoro kaže da su policijski službenici iz saobraćaja isključili 1.354 vozača, od kojih je 995 zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Krađa u Palama Krađa u Palama
U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 31m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    4h 55m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    3h 10m
    9
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    19h 39m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    4h 49m
    0