U rogatičkom selu Guždelji sunce probudilo pčele iz zimskog sna

03.03.2021. 11:48
0
IZVOR: Glas Srpske

Dok sa raznih strana stižu žalbe pčelara da su tokom zime zbog loše medonosne prošle godine stradala mnoga pčelinja društva, dotle rogatički pčelar Zdravko Kovačević (40) i njegova desna ruka otac Mirko (70) zadovoljno trljaju ruke i pričaju suprotno.

U zimu su ušli sa toliko društava da imaju pravo na podsticaje resornog ministarstva, a to znači više od 50 društava, jer tradicionalno “zbog uroka”, ne otkrivaju pravi broj. Kovačevići sa zadovoljstvom ističu da se u njihovom pčelinjaku u selu Guždelji samo jedno društvo nije javilo na proljećno buđenje iz zimskog sna do koga je došlo zbog lijepog vremena i sunčane druge polovine februara.

- Mi smo u zimu ušli sa jakim i zdravim društvima iako tokom prošlog ljeta od većine nismo uzeli ni kilogram meda a dali smo im, po društvu, 12 kilograma sirupa. Uz to, obavili smo i adekvatnu zaštitu od varoe i drugih bolesti i napasnika - priča Zdravko, a potvrđuje Mirko, koji je kao penzioner više boravi u pčelinjaku nego sin koji je zaposlen.

Jedno društvo koje su zimus izgubili, otišlo je, kako kažu, njihovom greškom.

- Pošto su kod nas uglavnom LR košnice, desilo se da nam je to društvo ostalo u donjem dijelu košnice, a većina hrane bila je u gornjem u koji se zimi pčele ne “penju” i tako je ova košnica stradala, a med ostao nepotrošen, a mi neslavno, na našu štetu, prošli još jedan “kurs” iz oblasti pčelarstva - kazuju u glas Kovačevići.

Pred novu sezonu još jednom su prihranili svoja društva sa po jednom “pogačom” koju su dobili kao podršku od opštine i načelnika Milorada Jagodića. Iako kalendarski zime još traje, sunce i lijepo vrijeme tokom većeg dijela dana izmamili su pčele i one već uveliko rade.

Zdravko kaže da se ove vrijedne životinje užurbano vraćaju u košnice noseći na nogama “bremena” polena lijeske od koga su prva tri-četiri rama već napunjena polenom kao neophodnim “repromaterijalom” za buduće legla mladih pčela.

- Milina je gledati kako one to marljivo i neumorno rade - dodaje Mirko, koji, ni on sam ne zna koliko puta na dan, sa šeširom, velom za zaštitu glave i dimilicom trkne da obiđe pčelinjak.

Ima za to i razloga. Treba, veli zaviriti u svako društvo i ako zatreba još mu pomoći kojom stimulativnom pogačom, dok ne procvjetaju prve medonosne biljke.

- Paralelno radimo i na obezbjeđenju opreme za doček novih društava. U tom cilju uz pomoć genter aparata vršimo i proizvodnju matica za vlastite potrebe. Čini nam se da je to sigurnije nego po njih ići u neki od reprodukcionih centara - rekoše Kovačevići, koji su se ovim hobijem, kako ga nazivaju, počeli baviti 2014. godine.

Za biznis im je još rano iako uz med sve više proizvode polen, propolis i vosak od čijih 30 kilograma su zimus napravili veći broj satnih osnova za stara i nova društva.

- U ovom dijelu gučevskog kraja nema veće upotrebe pesticida, herbicida i drugih hemikalija kod zaštite poljoprivrednih kultura. Ovdje, u našim Guždeljima, je i veća količina raznog voća, livade su pune svakojakih medonosnih biljaka cvjetača, a i Rakitnica je blizu pa pčele imaju i čistu vodu za piće - veli Zdravko.

Voćnjak

Kovačevići uz pčelinjak imaju veliki voćnjak u kojem dominiraju jabuke, posebno crveni delišes, ali i domaće, autohtone zelenika i kanada, koje na indirektan način utiču na medobranje pčela iz njihovog pčelinjaka.

Jesenas su uskladištili više od 300 gajbi jabuka za koje, nažalost, nemaju kupaca.

- Ode po neka gajba, ali to je sitnica, pa će najvjerovatnije na kraju veći dio otići u kace za rakiju - kazao je Zdravko.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Česte promjene temperature mogle bi nas koštati meda Česte promjene temperature mogle bi nas koštati meda
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    7h 53m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    9h 8m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    14h 59m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    13h 26m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    15h 18m
    0