U Sokocu obilježavanje Dana romanijskih brigada

21.05.2021. 09:00
0
IZVOR: SRNA

U  Sokocu će danas biti obilježen Dan romanijskih brigada kroz koje je tokom ratnih godina prošlo više od 15.000 boraca.

Prema programu obilježavanja, vijenci i cvijeće biće položeni u 8.00 časova na Centralno spomen-obilježje na Sokocu na kome je upisano 1.250 imena boraca Sarajevsko-romanijske regije poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Planirana je i posjeta Spomen-sobi u kojoj se nalazi 650 fotografija i lični predmeti poginulih boraca sa područja Sokoca.

Nakon polaganja vijenaca i posjete Spomen-sobi, u 9.00 časova će biti služen parastos u crkvi Svetog proroka Ilije, saopšteno je iz opštinske Boračke organizacije.

Prva romanijska pješadijska brigada je proistekla iz 216. brdske brigade sa komandom na Han Pijesku. Do izbijanja rata u BiH 1992. godine, bila je na drugim ratištima na prostoru bivše Jugoslavije.

Druga romanijska motorizovana brigada osnovana je 21. maja 1992. na Sokocu i taj dan se obilježava kao Dan romanijskih brigada, koje su prošle sva ratišta u minulom otadžbinskom ratu.

Prva romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Odrednom Nemanjića.

Dan romanijskih brigada biće obilježen u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama zaštite od širenja virusa korona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog
Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    13h 32m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    13h 3m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    13h 26m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    9h 19m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    5h 14m
    2