U Srpskoj na snazi redovno stanje odbrane od poplava – dalji rast vodostaja

15.05.2023. 17:19
0
IZVOR: rtrs.tv

U Republici Srpskoj na snazi je redovno stanje odbrane od poplave i očekuje se porast vodostaja Save, Une, Sane, Vrbasa i Bosne.

U Novom Gradu voda je ušla u tri stambena objekta, a voda je pravila probleme na poljoprivrednim i drugim površinama u Kostajnici i Prijedoru.

Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta rekao je da na području Prijedora nema poplavljenih stambenih objekata, da u naselju Raškovac ima zaplavljenih imanja, a da se u naseljima Topolik i Vrbica voda povukla u korito Miloševice.

U opštini Kostajnica proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeke Une porastao na 405 centimetara, te se očekuje njen dalji rast.

U narednih tridesetak časova, prema najavi meteorologa, očekuje se povećana količina padavina u slivu rijeke Sane i Une, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

- Tokom dana biće date preporuke lokalnim zajednicama, a u slučaju potrebe u pripravnost će biti stavljene i jedinice Civilne zaštite - najavio je Novitović.

Obilne padavine i jak do olujni vjetar očekuje se i na području Hercegovine, saopštio je Hidrometeorološki zavod Republike Srpske. Građani se upozoravaju da budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH
U poplavama poginulo najmanje 50 ljudi U poplavama poginulo najmanje 50 ljudi
Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara Za obnovu kuća oštećenih u nevremenu izdvojeno 544 miliona dolara
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    17h 36m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    23h 9m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    3h 9m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    17h 46m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    3h 15m
    0